Акциите на SoftBank поскъпнаха заради проекта за чипове на стойност $100 млрд.

Проектът с кодово име Izanagi има за цел да създаде предприятие за чипове с изкуствен интелект, което да допълни Arm Holdings Plc.

13:58 | 19 февруари 2024
Автор: Мин Джеон Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на технологичния гигант SoftBank Group Corp. поскъпнаха, тъй като основателят Масайоши Сон обмисля създаването на предприятие за чипове на стойност 100 млрд. долара, което ще доставя полупроводници, които позволяват употребата на изкуствен интелект (AI).

Книжата на базирания в Токио технологичен инвеститор добавиха 3,2%, след като Bloomberg News съобщи, че 66-годишният милиардер търси финансиране за навлизане в областта на чиповете с изкуствен интелект, за да се конкурира с Nvidia Corp.

Проектът с кодово име Izanagi има за цел да създаде предприятие за чипове с изкуствен интелект, което да допълни Arm Holdings Plc, компанията за проектиране на чипове, в която SoftBank притежава мажоритарен дял.

В един от сценариите, които Сон обмисля, SoftBank ще предостави 30 млрд. долара, а 70 млрд. долара може да дойдат от институции в Близкия изток, каза един от източниците. Ако той успее, проектът за чипове ще надхвърли не само залога на Microsoft Corp. за OpenAI, но и ще съставлява около една пета от световния пазар на полупроводници.

Наречен на името на японския бог на сътворението и живота, проектът отразява необуздания ентусиазъм на Сон по отношение на навлизането на общия изкуствен интелект. Той често е казвал, че свят, изпълнен с машини, които са по-умни от хората, би бил по-щастлив.

След поредица от неуспехи в инвестициите си в стартъпи, японският предприемач успя да превърне Arm в процъфтяващ бизнес. Акциите на SoftBank поскъпнаха с около 30% през последните 10 търговски дни, като ръстът на акциите на Arm надхвърли 80%.

В изкуствения интелект Сон вижда възможност да създаде компания, която да съперничи на акциите на "Великолепната седморка", казват източниицте.
Към 31 декември SoftBank разполага с 6,2 трилиона йени (41 млрд. долара) в парични средства и парични еквиваленти благодарение на възстановяването на световните капиталови пазари. Балансът ѝ получи тласък от неочаквано увеличение на стойността на акциите на T-Mobile US Inc. с почти 8 млрд. долара, както и от 90% дял на компанията в Arm.