Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple подготвя AI инструмент за програмисти в битка с GitHub Copilot на Microsoft

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.02.2024 г.

13:13 | 16 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple Inc., която се надпреварва да добави повече възможности за изкуствен интелект, е близо до завършването на важен нов софтуерен инструмент за разработчиците на приложения, който ще засили конкуренцията с Microsoft Corp. Компанията работи върху инструмента през последната година като част от следващата основна версия на Xcode, водещият софтуер за програмиране на Apple. Сега компанията разшири вътрешното тестване на функциите и засили разработката преди плана да го пусне на производители на софтуер от трети страни още тази година. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Новата система ще работи подобно на GitHub Copilot на Microsoft и ще използва изкуствен интелект за прогнозиране и попълване на блокове код, посочват източници на Bloomberg, пожелали да останат анонимни. Това опростява процеса на програмиране, като потенциално спестява време и пари.

Apple също така проучва използването на изкуствен интелект за генериране на код за тестване на приложения – често досаден процес. В момента Apple настоява някои инженери да изпробват тези нови функции вътрешно, за да се увери, че работят добре, преди да ги пусне към външни разработчици.

Действията са част от по-мащабните усилия за навлизане в сферата на генеративния изкуствен интелект и големите езикови модели – технологията зад популярни чатботове като ChatGPT. Apple се опитва да навакса изоставането си от други играчи на този разрастващ се пазар, но обеща да разкаже повече за плановете си по-късно тази година. Това може да се случи още през юни, когато компанията провежда годишната си конференция за разработчици.

Цената на акциите на Apple, която записа 1,5% понижение по-рано през миналата сесия, за кратко излезе на зелено в резултат на новините. При приключването на търговията в четвъртък стойността на книжата остана почти без изменение, на ниво от 183,86 долара. При Microsoft имаше леко понижение с по-малко от 1% до 406,56 долара.

Говорител на Apple е отказал да коментира плановете.

Повече по темата и новите безплатни AI инструменти на Google за онлайн защита може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.