Откритата от AI медна мина в Замбия може да стане третата по големина в света

Президентът на KoBold Джош Голдман сравни потенциала на замбийските мини с този на мината Kamoa-Kakula, разработвана от Ivanhoe Mines Ltd. и китайската Zijin Mining Group Co.

18:25 | 12 февруари 2024
Автор: Таонга Митиминги , Матю Хил
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Замбия може да се превърне в дом на третата по големина медна мина в света, след като стартъп, подкрепен от милиардера Бил Гейтс, откри огромни залежи на метала, заяви президентът на страната.

Базираната в района на залива на Сан Франциско компания KoBold Metals, която използва изкуствен интелект, за да проучва материали, ключови за прехода към зелена енергия, заяви тази седмица, че откритието ѝ в проекта Mingomba далеч надхвърля по съдържание на мед съществуващите дейности в най-големия производител Чили.

Това няма да бъде просто най-голямата мина в Замбия, а една от най-големите мини в света“, заяви президентът Хакаинде Хичилема в четвъртък в интервю край столицата Лусака. „Може би една от трите най-големи мини в света. Смятаме, че когато заработи напълно, ще произвежда доста над 500 000 до 600 000 метрични тона“.

Ескондида в Чили, най-голямата медна мина в света, е произвела повече от един милион метрични тона от метала миналата година, а Грасберг в Индонезия, следващата по големина, около 770 000 метрични тона през 2022 г.

Президентът на KoBold Джош Голдман сравни потенциала на замбийските мини с този на мината Kamoa-Kakula, разработвана от Ivanhoe Mines Ltd. и китайската Zijin Mining Group Co. точно от другата страна на границата в Демократична република Конго. Тази мина е произвела почти 400 000 тона мед миналата година, а при пълен капацитет ще може да произвежда 620 000 тона годишно.

KoBold, сред чиито акционери са Breakthrough Energy Ventures, подкрепена от Гейтс и Джеф Безос, както и T. Rowe Price Group Inc., Bond Capital, Andreesen Horowitz и Equinor ASA, прави сондажи в разрешителното си в Замбия от малко повече от година. Майкъл Блумбърг, мажоритарен собственик на компанията майка на Bloomberg News - Bloomberg LP, е инвеститор в Breakthrough, според уебсайта на компанията.

Откритието има „огромни“ последици за Замбия, смята Хичилема.

Общото производство на метала във втория по големина производител на мед в Африка е спаднало до под 700 000 тона през миналата година. Новата операция, която може почти да удвои това количество, ще даде тласък на целта на Хичилема да повиши националното производство до три милиона тона до 2031 г. KoBold, която не е коментирала потенциалните нива на производство, изчислява, че изграждането на мина в проекта Mingomba ще струва около 2 млрд. долара.

Когато въвеждаме нови мини като тази, това означава, че се движим към трите милиона тона“, коментира Хичилема.

Други акценти от интервюто:

Замбия бърза да създаде държавна компания за търговия с метали, която да се конкурира с гиганти като Glencore Plc и Trafigura Group. В миналото страната притежаваше търговска компания, която затвори по време на приватизацията на индустрията през 90-те години на миналия век.

Не трябваше да я разформироваме, а просто да я подобрим. Точно това прави Trafigura, точно това прави Glencore. Днес тези две компании са мегакомпании. Това означава, че има стойност в търговията.

Относно забавянето на преструктурирането на дълга на Замбия Хичилема заяви, че Замбия е изпълнила своята част от процеса.

Ние като Замбия сме изпълнили задълженията си както към официалните, така и към частните кредитори. Ние бързаме, защото закъсняхме.

Закъсненията, които сега се разиграват, започват да отричат постиженията, които направихме, като например изтеглянето на инфлацията надолу. Несигурността около незатварянето на сметките води до натиск върху общото равнище на цените. Несигурността, която се дължи на неприключването на дълга, създава натиск върху обменния курс.

Това означава, че плащаме повече за гориво. Ето защо трябва да се постигне прекратяване, за да можем да ограничим тези променливи величини.