Медта стигна 11-седмичен връх заради рисковете, свързани с мината в Панама, и недостига

Графика на деня, 01.12.2023 г.

14:41 | 1 декември 2023
Автор: Bloomberg News
​​​​​​​Графика: Bloomberg LP
​​​​​​​Графика: Bloomberg LP

Медта поскъпна до най-високото си ниво от 11 седмици насам заради опасенията, свързани с предстоящото затваряне на голяма мина в Панама, и на фона на очакванията за разширяване на дефицита в доставките на руда през 2024 г.

Правителството на Панама заяви, че ще затвори мината Cobre на First Quantum Minerals Ltd., която произвежда около 1,5% от световните доставки. Мината вече преустанови добива миналия месец, тъй като блокада на кораби ограничи основните доставки на фона на масови протести на природозащитници и профсъюзи. 

Според BloombergNEF прекъсването идва в момент, когато разликата между търсенето и предлагането на медна руда ще се задълбочи през следващата година. Два ключови производствени региона - Чили и Перу - са изправени пред затруднения при увеличаване на производството, докато търсенето в Китай се увеличава, заяви тя. Цените на медта вероятно ще останат високи, допълни той. 

Медта поскъпна с 4,4% през ноември, което е първото месечно увеличение от юли насам, тъй като редица стимули в Китай подобриха перспективите за търсенето на суровината в страната, която е най-големият потребител. Отслабването на долара също помогна на стоките, чиито цени се определят в зелената валута, тъй като те станаха по-евтини за купувачите в други валути. 

Медта поскъпна с 0,5% до 8 507 долара за тон на Лондонската борса за метали, след което в Шанхай се търгуваше за 8 490 долара. Повечето метали отбелязаха повишение, като алуминият и цинкът се повишиха с 0,2%.