Панама закрива рудника First Quantum след съдебно решение

Във вторник съдът се произнесе срещу закон, одобряващ договора, с което подпечата съдбата на предприятието, което произвежда повече от 1% от световния добив на мед

15:10 | 29 ноември 2023
Автор: Майкъл Макдоналд, Матю Бристоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Панама заяви, че ще затвори гигантската медна мина, собственост на First Quantum Minerals Ltd., като по този начин намали надеждите, че компанията може да успее да постигне ново споразумение, за да продължи да работи.  

Властите ще започнат "преходен процес за организирано и безопасно закриване на мината", заяви президентът Лаурентино Кортизо в публикация на X във вторник, след като Върховният съд на страната се произнесе срещу миньора. 

Този ход ще лиши правителството от един от най-големите му източници на приходи и увеличава шансовете за съдебна битка между канадската минна компания и Панама в международен арбитраж. Кортизо не каза колко време може да отнеме този процес. 

Във вторник съдът се произнесе срещу закон, одобряващ договора, с което подпечата съдбата на предприятието, което произвежда повече от 1% от световния добив на мед.

Събитието изглежда ще затегне още повече световното предлагане на мини през следващата година, въпреки че не е сигурно колко дълго ще продължи спирането, заяви по телефона от Пекин Фан Руи, анализатор в Guoyuan Futures Co.

Във вторник акциите на First Quantum паднаха с 8,3% в Торонто, преди да намалят по-голямата част от този спад, докато доларовите облигации на Панама поевтиняха, тъй като правителството е изправено пред перспективата да загуби голям източник на приходи. На стоковите пазари медта достигна 8 500 долара за тон на Лондонската борса за метали в сряда, най-високата стойност от 15 септември, след което се търгуваше с малки изменения. 

Компанията отказа да коментира изявлението на Кортизо. 

"Ужасни" перспективи
Последиците от затварянето на мината за фискалната перспектива на Панама са "ужасни", каза Рикардо Пенфолд, управляващ директор в Seaport Global.

"Страната има фискален дефицит от 5% от БВП и това ще го увеличи с около 0,6%", каза Пенфолд в писмен отговор на въпроси. "А след това има и съдебен иск." 

Миналия месец избухнаха масови протести, след като конгресът на Панама одобри нов договор с First Quantum, която оттогава е принудена да преустанови производството поради блокадите на протестиращите.

Природозащитници, профсъюзи и други организации провеждат протести от 20 октомври, когато конгресът прие договора, който дава на First Quantum правото да произвежда мед за 20 години, с възможност за още едно 20-годишно удължаване.

Демонстрантите твърдят, че договорът нарушава националния суверенитет и не е бил достатъчно публично обсъден преди одобрението му от законодателния орган. 

First Quantum започна да прекратява дейността си миналата седмица, тъй като малки лодки блокираха пристанището на мината и попречиха на компанията да изпраща доставки до мината, а протестиращи и персонал на рудника влязоха в сблъсъци по пътя към входа на обекта.