Стратегията за чиповете в Индия отбелязва напредък с предложения за $21 млрд.

Израелската Tower Semiconductor Ltd. предлага завод на стойност 9 млрд. долара, а индийската Tata Group е предложила предприятие за производство на чипове на стойност 8 млрд. долара

09:00 | 4 март 2024
Автор: Санкалп Фартиял
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като години наред индийското правителство наблюдаваше отстрани надпреварата в производството на чипове, сега то трябва да оцени предложенията за полупроводници на стойност 21 млрд. долара и да разпредели подкрепата на данъкоплатците между чуждестранни производители на чипове, местни шампиони или някаква комбинация от двете.

Израелската Tower Semiconductor Ltd. предлага завод на стойност 9 млрд. долара, а индийската Tata Group е предложила предприятие за производство на чипове на стойност 8 млрд. долара, твърдят запознати. И двата проекта ще бъдат в родния щат на министър-председателя Нарендра Моди - Гуджарат, казват запознати.

Полупроводниците се превърнаха в ключово геополитическо бойно поле, като САЩ, Япония и Китай инвестират значителни средства в развитието на местни мощности. Стремежът на Моди да превърне Индия в глобален производствен център включва и привличането на международни производители на чипове в страната - опит да се навакса изоставането в сектора, за да се спестят пари от скъпия внос и да се засили растящата индустрия за сглобяване на смартфони.

Съгласно индийския план за стимулиране на производството на чипове правителството ще поеме половината от разходите по всички одобрени проекти, като първоначалният бюджет за тази задача е 10 млрд. долара. Най-многолюдната страна в света все още не е постигнала успех в тази сфера, като високопрофилното партньорство между местната фирма Vedanta Resources Ltd. и тайванската Foxconn Technology Group се провали, след като не успя да намери подходящ партньор за технологията за проектиране на чипове. Контролиран от правителството проект произвежда малки количества чипове със зрели технологии в северната част на страната.

Финансовите стимули на администрацията на Моди помагат на Apple Inc. да произвежда и изнася iPhone-и за милиарди долари от Индия, а Google на Alphabet Inc. се готви да сглобява телефони в страната през тази година. Фондът за полупроводници помогна на американския производител на памет Micron Technology Inc. да създаде съоръжение за сглобяване и тестване на стойност 2,75 млрд. долара в Гуджарат. Град Дхолера в този щат се разработва като перспективен център за производство на чипове.

Заводът за производство в Индия би дал на Tower опора на ключов развиващ се пазар и би му помогнал да излезе от сянката на неуспешния опит за придобиване от страна на Intel Corp. Въпреки че продажбите на Tower са малка част от тези на гигантите Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., тя произвежда компоненти за големи клиенти като Broadcom Inc. и обслужва бързо развиващи се сектори като електромобилите.

Планът на Tower е да разшири завода си за десетилетие и в крайна сметка да произвежда 80 000 силициеви пластини на месец, казва един от хората. Ако бъде одобрено, това ще бъде първото производствено звено в Индия, управлявано от голяма компания за полупроводници.

Очаква се конгломератът Tata да си партнира с тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. за своя проект, въпреки че е водил разговори и с United Microelectronics Corp. Групата на Тата, която е на стойност 150 млрд. долара, вече заяви, че планира да започне изграждането на завод за производство на чипове в Дхолера тази година.

И двете съоръжения на Tower и Tata ще произвеждат т.нар. зрели чипове - с 40-нанометрова или по-стара технология - които се използват много широко в потребителската електроника, автомобилите, отбранителните системи и самолетите.

Tata Group планира също така да построи завод за опаковане на чипове на стойност 250 млрд. рупии (3 млрд. долара) в Източна Индия, който ще сглобява и изнася чипове, включително за автомобилни производители като контролираната от групата Tata Motors Ltd. Преди да се пристъпи към работа, ще се изисква одобрението на правителството.

Действията са част от започващия стремеж на Tata да инвестира милиарди долари във високотехнологични предприятия. Tata управлява най-големия завод за компоненти за смартфони в Индия, построен на стойност над 700 млн. долара в Южна Индия. Миналата година тя закупи и завода на доставчика на Apple Wistron Corp. в Индия и се стреми да изгради свой собствен завод за iPhone.

Отделно от това японската компания Renesas Electronics Corp. иска да създаде предприятие с подразделението CG Power and Industrial Solutions Ltd. на Murugappa Group за съоръжение за опаковане на чипове.

Представители на Tata, PSMC и UMC отказаха коментар. Представители на индийското министерство на технологиите и на Tower не отговориха на молбите за коментар.

Всички предложения за чипове се нуждаят от одобрението на кабинета на Моди, което може да стане до седмици. За да кандидатства за държавна субсидия, всеки проект за чип ще трябва да направи подробни разкрития, включително дали има обвързващи споразумения с технологичен партньор за производство. Кандидатите трябва да разкрият и плановете си за финансиране, както и вида на полупроводниците, които ще произвеждат, и целевите си клиенти.

Моди използва геополитическото влияние на Индия, за да се превърне в незаменим партньор за американските технологични амбиции, тъй като САЩ се сблъскват с Китай по редица въпроси, включително търговията. Индия иска да се представи като стабилна демокрация и надежден технологичен център пред международните партньори, които се интересуват от инвестиции.