Истинският съперник на Индия в производството е Виетнам, а не Китай

Въпреки че Индия получава много чуждестранни инвестиции, тя не държи монопол върху миграцията на бизнеса от Китай - Мексико, Тайланд, Индонезия и Чешката република също са в надпреварата

10:04 | 9 февруари 2024
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако Индия иска да изгради стабилна индустрия за производство на компютри и електроника, тя трябва бързо да промени фокуса си. Вместо да се концентрира върху вътрешния пазар, тя трябва да стане регионално конкурентоспособна и ориентирана към износ. Това означава да признае, че Виетнам, а не Китай, е най-големият ѝ съперник.  

Последното напомняне за тази спешност дойде миналата седмица с призива на САЩ към Ню Делхи да направи бизнес средата по-лесна и прозрачна за ориентиране, или ще продължи да губи преки чуждестранни инвестиции. Намаляването на вносните мита би трябвало да е на първо място в списъка, заяви посланикът на САЩ в Индия Ерик Гарсети пред Индо-американската търговска камара на 30 януари. 

Ако облагате с данъци входящите ресурси, облагате и изходящите, отбеляза Гарсети. "Вие не ни облагате с данъци, не защитавате пазара. Това, което правите, е да ограничавате пазара." 

Ден по-късно индийското правителство намали тарифите за редица вносни компоненти, включително капаци на батерии, лещи, антени и механични части, от 15% на 10%. Моментът може да изглежда така, сякаш Ню Делхи изпълнява нареждания, но е по-вероятно да е съвпадение и дори е възможно Вашингтон да е знаел, че това предстои.

САЩ постоянно притискат чуждестранните лидери да отворят пазарите си и да улеснят живота на международните компании. И не са сами. През юли японският външен министър Йошимаса Хаяши "поиска сътрудничество за подобряване на инвестиционната среда" по време на посещение в Индия, което включваше среща с министър-председателя Нарендра Моди.

Много държави, включително САЩ, Япония и Австралия - всички съдружници в групата за сигурност "Четиримата" - искат най-многолюдната държава в света да успее по причини, които се свеждат до една проста надежда: Да се създаде жизнеспособна алтернатива на Китай. През тази перспектива всички страни разглеждат нарастващата индустриална база на Индия като печеливша за всички. Ню Делхи трябва да приеме съветите за правилно отваряне на пазарите си като искрени, а не просто като личен интерес.

Въпреки че Индия получава много чуждестранни инвестиции, съобщението на Foxconn Technology Group от миналия месец, че ще похарчи 100 млн. долара за нов завод във Виетнам, напомня, че тя не държи монопол върху миграцията на бизнеса от Китай. Мексико, Тайланд, Индонезия и Чешката република също са в надпреварата за осигуряване на допълнително финансиране за изграждане на вериги за доставки на световните производители на компютри и електроника.

Повечето държави предлагат подобна комбинация от стимули, за да привличат инвеститори. Те включват данъчни облекчения, специални зони за свободна търговия или индустриални зони, отстъпки за комунални услуги като вода и електричество, безплатна земя и ангажименти за осигуряване на работници. Но Индия се отличава от другите страни по въвеждането на по-високи данъци върху вноса, което мотивира компаниите да се установят в страната, за да снабдяват местните потребители, но ги прави по-малко конкурентоспособни на експортния пазар.

Политиката на правителството на Моди "Make In India", стартирала преди десет години, на пръв поглед изглежда, че е постигнала желания резултат. Правителството повиши митата върху произвежданите продукти, което от своя страна подтикна компании като Foxconn и Pegatron Corp. да разширят дейността си там, за да заобиколят тези мита.


Вносните мита на Индия са антиконкурентни. Регионалните съперници налагат по-ниски мита за ключови компоненти и материали, използвани в производството на електроника.

Този ранен успех е фалшив сигнал. Производството в Индия само за Индия просто не е жизнеспособно. Достатъчно е да се сравним с Китай, който може да се похвали с повече от 1 милиард потребители на смартфони, за да видим, че само вътрешният пазар не е достатъчен за поддържане на големи и сложни вериги за доставки на електроника. Голяма част от произведеното в Китай се изнася.

За да успее Индия, тя трябва да започне да мисли в посока навън, което означава да разбере, че инвестиционната и бизнес среда там не е конкурентна. Проучванията показват, че за повече от 85 % от тарифните категории в областта на електрониката митата на Индия са по-високи, отколкото за всяка от тях в Китай, Мексико, Тайланд и Виетнам. 

Виетнам също не е идеален. Въпреки че митническият режим е по-нисък, в страната съществуват множество бариери, включително сложен процес за получаване на разрешителни за работа, данъци върху потреблението, които могат да отхвърлят ползите от споразуменията за свободна търговия, ограничения за използването на земя от чуждестранни субекти и слабо прилагане на законодателството в областта на интелектуалната собственост. В повечето страни вътрешната политика прави премахването на подобни пречки бавно и сложно.

И все пак, колкото по-бързо Ню Делхи разбере, че се конкурира за инвестиционни долари, които да стимулират производството за износ, и че собствената му бизнес среда не може да се сравнява добре с регионални съперници като Виетнам, толкова по-бързо ще може да се заеме с проправянето на пътя към успеха на страната. Най-ясният сигнал, който правителството може да даде, за да покаже на чуждестранните инвеститори, че Индия е готова за бизнес, е да премахне митата.