Експерти на Apple и Tesla ще помагат на Япония в проектирането на AI чипове

Подкрепяната от японското правителство изследователска група за разработване на полупроводници ще си партнира с американския стартъп Tenstorrent Inc. при проектирането на първия си усъвършенстван AI чип.

11:43 | 27 февруари 2024
Автор: Джейн Ланхи Лий ,Влад Савов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепяната от японското правителство изследователска група за разработване на полупроводници ще си партнира с американския стартъп Tenstorrent Inc. при проектирането на първия си усъвършенстван чип с изкуствен интелект (AI).

Tenstorrent, ръководена от ветерана на Tesla Inc. и Apple Inc. Джим Келър, ще лицензира дизайна си за част от японския акселератор за изкуствен интелект, а също така ще участва в проектирането на цялостния чип, заяви американската компания на съвместно събитие в Токио. Работейки със стандарта с отворен код RISC-V, Tenstorrent има за цел да предостави на клиентите алтернатива на лидерите Nvidia Corp. и Arm Holdings Plc, които имат свои собствени набори от инструкции за комуникация между хардуера и софтуера.

Японското правителство финансира редица проекти - от научни изследвания до модерно производство на чипове, като прави амбициозна оферта на стойност 67 млрд. долара, за да си възвърне главната роля в полупроводниковата индустрия. Споразумението с Tenstorrent има потенциала да ускори тези усилия, като целта е съвместно проектираните чипове с изкуствен интелект да се произвеждат в подкрепяния от правителството стартъп Rapidus Corp.

"Опасенията, че AI изразходва цялото електричество в света, придават важно значение на технологиите за намаляване на консумацията на енергия", заяви главният изпълнителен директор на Rapidus Ацуйоши Коике на събитието заедно с главния изпълнителен директор на Tenstorrent Келер. "С Tenstorrent се надяваме да пуснем на пазара ускорители на изкуствен интелект в най-кратки срокове."

18-месечната компания има за цел да започне производство на чипове през 2027 г. в конкуренция с лидерите Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. Но Rapidus ще се нуждае от клиенти за своето съоръжение и екипът на Келер вижда, че Япония работи, за да осигури както предлагането, така и търсенето.

"Това, което Япония прави, е да признае, че не може просто да построи фабрика и да се надява, че тя ще просперира", каза в интервю Дейвид Бенет, главен директор по клиентски запитвания в Tenstorrent. "Затова те правят големи инвестиции, за да се уверят, че ще запълнят фабриката. Така че това, което виждате днес, е първата фабрика."

Бенет заяви, че Tenstorrent има "пряка видимост към стотици милиони долари от бизнеса в Япония" и работи в тясно сътрудничество с японското правителство и корпорации. Понастоящем фирмата му има 400 служители в САЩ, Канада, Сърбия, Индия, Южна Корея и Япония. Tenstorrent също така е в тесен контакт с правителството на САЩ, за да гарантира, че е в пълно съответствие с контрола върху износа на технологии на Вашингтон.

Освен Келер, Tenstorrent работи и с Кийт Витек, който е прекарал 13 години в Advanced Micro Devices Inc., като главен оперативен директор, и Уей-Хан Лиен като главен архитект на чипове. Лиен ръководеше дейността на Apple по усъвършенстване на вътрешния дизайн на чиповете.

В Япония компанията ще работи по проекти на чипове с изкуствен интелект с правителствената изследователска група, известна като Leading-edge Semiconductor Technology Center (LSTC).

Въпреки това производството в Япония може да се превърне в предизвикателство. Целта на Rapidus за производство на най-съвременни двунанометрови логически чипове до 2027 г. се смята за трудно постижима.

LSTC ще търси и насърчава технологии за изкуствен интелект, посветени на "приложения за обработка на крайни изводи, включително генеративен изкуствен интелект, чрез международно сътрудничество", заяви неговият председател Тецуро Хигаши. Страната е успяла да привлече обратно много от своите експерти по полупроводници, които са заминали да работят в чужбина.