NeuroOne постави първия имплант за картографиране на мозъка

Дейв Роса, изп.директор NeuroOne Medical Technologies

17:00 | 11 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Поздравления за операцията, която, разбирам, е била вчера. Искам да разбера гледната Ви точка за това колко голяма промяна е това за Вас?

Това е огромно постижение за компанията, но също и за цялата сфера.

Пациентите, подлагали се на тези операции, е трябвало да дойдат за инвазивна диагностична операция, при която хирургът се опитва да локализира проблемната област в мозъка, а след това пациентите били пращани у дома, за да се насрочи терапевтична операция, на която да се постави друго устройство за отстраняване на тъканта.

Сега с тази технология можем да използваме едно и също устройство, за да направим и двете операции с една хоспитализация. Смятаме, че ще намали хоспитализациите, операциите и дори разходите за процедурата. Считаме, че това е голямо постижение.

Компании като Neuralink доминират в поставянето на чипове или други устройства в мозъка. Интересува ме Вашата гледна точка, дайте ми контекста? От колко време се прави? Колко дълго сме поставяли оборудване в мозъка, за да разберем какво се случва?

От много години. Не е ново за мозъчното картографиране. И дори с компании като Neuralink и Synchron, поставянето на BCI устройства в пациентите, за да им помогне да движат компютърна мишка, само като си го помислят, това се прави от доста дълго време.

Сега го правят много различно, чрез използване на безжични системи или по-малко инвазивни системи, при които можете да вкарате устройства през кръвоносен съд. Това е мястото, където наскоро бе постигнат напредък.  

Поставяте електроди в мозъка. Какви са различните продукти, които разработвате и какво вточно правят?

Целта на електродите винаги е била да използваме едно и също устройство за картографиране, аблация, стимулация, което е друго терапевтично лечение за болестта на Паркинсон и дори епилепсия.  

За бъдещето на тази технология ме вълнуват не са само нещата, които компании като Neuralink се опитват да постигнат - да помогнат на парализирани хора. Следващата вълна за употреба на устройства като нашето е за да можем да разработваме нови генни терапии и лекарства и да ги вкарваме прецизно в тази част от мозъка, която причинява проблемите на пациентите. И едновременно с това да наблюдаваме ефикасността. Както и други показатели, които според мен отново ще дадат възможности предимно за лечение на Алцхаймер, както и състояния като тежка депресия.

Учените откриха областите на мозъка, които контролират емоциите. Освен това има чудесни постижения на клиниката Майо за подобряване на краткосрочната памет с помощта на електроди като този за пациенти с Алцхаймер.