Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

САЩ твърдят, че търговията с оръжие на Русия със Северна Корея нарушава санкциите

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 17.04.2024 г.

12:58 | 17 април 2024
Обновен: 12:58 | 17 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Посланикът на САЩ в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд, търси помощ от Южна Корея и Япония.Не можем да позволим работата на мониторинговата група да се провали, казва тя. По думите й търговията с оръжие на Русия със Северна Корея нарушава международните санкции и Вашингтон ще търси начини да следи за нарушения, след като Москва наложи вето на мярка за запазване на мониторингова група.

Томас-Грийнфийлд заяви по време на посещението си в Сеул днес, че САЩ ще работят с партньори като Южна Корея и Япония за разработване на варианти както в рамките на ООН, така и извън нея, да се запази работата на експертната група на Съвета за сигурност - орган за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея.

"Не можем да допуснем работата, която експертната група върши, да се провали", каза тя на пресконференция. Това изказване идва след като Русия наложи вето миналия месец, което можеше да доведе до спиране на дейността на групата. Томас-Грийнфийлд обвини Москва и Пхенян в нарушаване на глобалните санкции. Според нея "Русия вече е нарушила режима на санкции. Те купуват оръжия в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност." Тя добави, че САЩ са загрижени за доставките на оръжия от Иран за Русия.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.