Русия блокира експертната група на ООН за ядрената програма на Северна Корея

Москва подкопа перспективата за мирно, дипломатическо разрешаване на един от най-опасните проблеми, свързани с разпространението на ядрени оръжия в света

10:02 | 30 март 2024
Автор: Аугуста Сараива, Джон Херсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на срока на действие на експертната група, която от 15 години докладва за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея, подчертавайки все по-тесните връзки между Москва и Пхенян.

Докладите на експертната група служат за информация при вземането на решения относно международните санкции, въведени от Съвета за сигурност в поредица от резолюции, целящи да попречат на Северна Корея да се превърне в държава с ядрено оръжие. 

Северна Корея многократно е пренебрегвала резолюциите на Съвета за сигурност и продължава да разработва ядрени бойни глави и ракети, които биха могли да ги носят.

Тринадесет членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на предложеното удължаване, внесено от САЩ. Китай се въздържа, а Русия, която има право на вето, блокира приемането му. 

Стъпката за забрана на едногодишното удължаване на панела, което ще изтече на 30 април, идва в момент, когато отношенията между Русия и Северна Корея достигнаха нови висоти.

САЩ и близките им съюзници в Азия - Япония и Южна Корея - обвиняват севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че предоставя боеприпаси, за да помогне на Русия в нападението ѝ срещу Украйна в замяна на помощ.

"Москва подкопа перспективата за мирно, дипломатическо разрешаване на един от най-опасните проблеми, свързани с разпространението на ядрени оръжия в света", заяви след гласуването Робърт Ууд, заместник-посланик на САЩ в ООН. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, нарече гласуването на Русия "безразсъдно действие", което "допълнително подкопава критичните санкции" в отговор на ядрените опити и изстрелването на балистични ракети от Северна Корея. 

Япония и Южна Корея заявиха, че ветото на Русия е достойно за съжаление.

Но руският посланик Василий Небензя заяви, че с отрицателния си вот Москва се противопоставя на "все по-наглото позоваване" на ядрена заплаха от страна на Вашингтон и неговите съюзници срещу Пхенян.

"Подобен опасен развой на събитията в региона засяга фундаменталните интереси на Руската федерация в областта на националната сигурност", заяви Небензя и заяви, че работата на експертната група "все повече се свежда до разиграване на западните подходи". 

Прехвърляне на оръжия
Още преди стъпката в ООН, Русия и Северна Корея дадоха на света да разбере, че се сближават още повече, като Москва изпрати главния си ръководител на шпионажа Сергей Наришкин на необичайно посещение в Пхенян тази седмица и съобщи новината в официалните медии в двете страни.

Това се случи, след като базираният в Обединеното кралство мозъчен тръст Royal United Services Institute използва десетки търговски сателитни изображения, за да обозначи поне пет севернокорейски кораба, които според него са натоварили петрол този месец в пристанище Восточний в руския Далечен изток. Ако са пълни, корабите могат да пренасят приблизително 125 000 барела, което е една четвърт от петролния таван на ООН, каза той.

"Фактът, че севернокорейски кораби, посочени от ООН, акостират на руски петролен терминал, сам по себе си е нарушение на санкциите, които Русия се съгласи да въведе", заяви Ино Терзи, анализатор в RUSI. 

Южнокорейският министър на отбраната Шин Уонсик заяви този месец, че Северна Корея е изпратила около 7000 корабни контейнера, в които могат да се съхраняват до 3 милиона 152-милиметрови артилерийски снаряди, откакто Ким и руският президент Владимир Путин се срещнаха през септември.

В замяна Русия предоставя на Северна Корея храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия, каза той. Ако трансферът на оръжия се увеличи, Русия вероятно ще изпрати още военни технологии на Ким, което ще увеличи заплахата от Пхенян за региона, добави той.

Русия и Северна Корея отричат обвиненията в трансфер на оръжия въпреки сателитните снимки, публикувани от изследователски групи и правителството на САЩ, които според тях показват потока от оръжия от Северна Корея към Русия и след това към складове за боеприпаси близо до границата с Украйна.

Въпреки близките връзки на Москва с Пхенян, ветото бележи промяна в политиката на Съвета за сигурност, тъй като за първи път Русия категорично се противопоставя на мандата на комисията през 15-те години от нейното създаване.

"Това вето не показва загриженост за севернокорейския народ или за ефикасността на санкциите. Става дума за това, че Русия получава свободата да заобикаля и нарушава санкциите в търсене на оръжия, които да използва срещу Украйна", заяви Барбара Удуърд, посланик на Обединеното кралство в ООН, след гласуването. "Този панел, чрез работата си по разкриване на неспазването на санкциите, беше неудобен за Русия."