Хакери от Русия, Северна Корея, Иран и Китай използват AI при кибератаки

Подкрепяни от Русия, Северна Корея, Иран и Китай противници добавят големи езикови модели, като ChatGPT на OpenAI, към своя инструментариум, често в предварителните етапи на хакерските си операции

10:26 | 15 февруари 2024
Автор: Сана Пашанкар
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според доклад, публикуван от Microsoft Corp. в сряда, поддържани от държавата хакери използват изкуствен интелект (ИИ), за да усъвършенстват кибератаките си.

Установено е, че подкрепяни от Русия, Северна Корея, Иран и Китай противници добавят големи езикови модели, като ChatGPT на OpenAI, към своя инструментариум, често в предварителните етапи на хакерските си операции, установиха изследователите. Някои групи са използвали технологията, за да подобрят своите фишинг имейли, да съберат информация за уязвимости и да отстранят свои собствени технически проблеми, сочат констатациите.

Това е най-големият досега сигнал, че спонсорираните от държавата групи за кибершпионаж, които от години преследват бизнеса и правителствата, подобряват тактиките си въз основа на публично достъпни технологии, като например големи езикови модели. Експерти по сигурността предупреждават, че подобна еволюция ще помогне на хакерите да събират повече разузнавателна информация, да повишат своята надеждност, когато се опитват да заблудят цели, и да пробият по-бързо мрежите на жертвите. OpenAI заяви в сряда, че е прекратила акаунти, свързани с държавно спонсорирани хакери.

"Участниците в заплахите, както и защитниците, гледат към изкуствения интелект, включително LLM, за да повишат производителността си и да се възползват от достъпни платформи, които биха могли да развият техните цели и техники за атака", се казва в доклада на Microsoft.

Според компанията няма значими атаки, при които да е използвана технологията LLM. През януари 2023 г. изследователи в областта на политиката предупредиха, че хакерите и други лоши участници онлайн ще намерят начини да злоупотребят с нововъзникващите технологии на изкуствения интелект, включително за подпомагане на писането на злонамерен код или разпространяването на операции за влияние.

Сред хакерските групи, които са използвали ИИ в своите кибероперации, е Forest Blizzard, която според Microsoft е свързана с руското правителство. Севернокорейската група Velvet Chollima, която се е представяла за неправителствени организации, за да шпионира жертви, и китайските хакери Charcoal Typhoon, които се фокусират предимно върху Тайван и Тайланд, също са използвали такава технология, казва Microsoft. Иранска група, свързана с Ислямската революционна гвардия на страната, е използвала LLM, като е създавала измамни имейли, един от които е бил използван за привличане на известни феминистки, а друг се е представял за международна агенция за развитие.

Констатациите на Microsoft идват на фона на нарастващата загриженост на експертите и обществеността относно сериозните рискове, които ИИ може да породи за света, включително дезинформация и загуба на работни места. През март 2023 г. над хиляда души, включително видни ръководители на големи технологични компании, подписаха отворено писмо, в което предупреждават за рисковете, които ИИ може да има за обществото. Повече от 33 000 души са подписали писмото.

Друга заподозряна руска хакерска група, известна като Midnight Blizzard, преди това е компрометирала имейли на ръководители на Microsoft и членове на персонала по киберсигурност, съобщи компанията през януари.