Стартъп на израелски кибершпиони ще развива примамки за лов на хакери

Armis съобщи в сряда, че се е съгласила да купи CTCI - компания, която използва изкуствен интелект за управление на самообучаваща се и самоадаптираща се мрежа от капани

18:42 | 14 февруари 2024
Обновен: 18:49 | 14 февруари 2024
Автор: Лин Доан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за киберсигурност Armis купува фирма за разузнаване на заплахи, която използва изкуствен интелект, за да поставя капани на хакерите.

Armis съобщи в сряда, че се е съгласила да купи CTCI - компания, която използва изкуствен интелект за управление на самообучаваща се и самоадаптираща се мрежа от "honeypots" (капани), която може да симулира системите на предприятия и институции. Целта е да се примамят хакерите и да се научи достатъчно за техните тактики, за да се изгради защита и да се предотвратят реални заплахи, каза Надир Израел, главен технологичен директор на Armis. Компанията не разкрива точната стойност на сделката, но твърди, че тя е на стойност под 20 млн. долара.

Сделката е част от по-широката стратегия на Armis за разширяване на предлаганите продукти както чрез създаване, така и чрез закупуване на технологии. Тя идва в момент, когато компанията се подготвя за първично публично предлагане. Стартъпът за последен път беше оценен на 3,4 млрд. долара след кръг на финансиране от 300 млн. долара през 2021 г.

С поглъщането на CTCI базираната в Сан Франциско компания Armis добавя към своя асортимент продукт за прогнозиране на заплахи, заяви в интервю главният изпълнителен директор Евгений Дибров. "Но ще има и още", каза той, като даде знак, че компанията е на пазара за още сделки, които смята за подходящи. "Ще продължим да имаме повече продукти."

Armis, която помага на компаниите да картографират своите активи и свързани устройства, за да получат по-голяма видимост за сигурността на мрежите си, планира да комбинира данните си с технологията на CTCI, за да създаде още по-убедителни " honeypots" или капани. Тази интеграция ще послужи за основа на новата усъвършенствана система за ранно предупреждение на компанията, която ще предупреждава клиентите на Armis за възникващи заплахи.

"Можем да разположим много реално изглеждащи капани, които да улавят атаки, целенасочени или други", казва Израел. "И след това вземаме всичко, което идва оттам, и го моделираме обратно в отбранителната система."

Armis, която е основана от ветерани от израелското киберразузнаване Unit 8200, планира да таксува клиентите си годишно за системата за ранно предупреждение, каза Дибров, като добави, че компанията все още обсъжда правилния модел на ценообразуване за продукта.