Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български стартъп разработва AI платформа за управление на киберуязвимости

Красимир Коцев, основател и главен изпълнителен директор SoCyber, "Бизнес старт", 21.12.2023 г.

13:10 | 21 декември 2023
Обновен: 11:28 | 22 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

Компанията SoCyber разполага с 1 млн.евро финансиране и ще разпределят бюджета за доразвиване на модела за машинно обучение за изкуствен интелект. Мисията на стартъпа е да използват средствата за позициониране на бранда, търговска дейност и достигане на нови пазари, като към момента Англия е потенциален такъв. Deepfake се случва чрез изкуствен интелект и всички тенденции са насочени към извършване на измама чрез подправяне на идентичност. Все още обаче няма добри механизми за защита срещу този тип атаки, тъй като бумът нашумя наскоро, но ще бъде абсолютен тренд и през 2024. Това заяви Красимир Коцев, основател и главен изпълнителен директор SoCyber в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Стартъпът SoCyber се преструктурира в акционерно дружество с цел множеството инвеститори по-лесно да придобият своите дялове. Важен елемент е, че влизат шест различни инвеститора – всеки от тях с различен тип фонд. Компанията ще продължи развитието си като две компании – SoCyber продължава своя път в развитието си като компания в сферата на услугите, която ще предоставя проверка на сигурността, одити по сигурността и опити за проникване на хакерски атаки в организациите, обясни основателят на SoCyber.

Kikimora е платформа, която чрез изкуствен интелект ще показва кои са най-критичните проблеми на съответната организация. Независимо от инустрията, в която се намира една компания, проблемите се третират по еднакъв начин, а това не работи. Затова платформата има за цел да отсее кои са най-критичните данни спрямо активите на дадена организация. Kikimora е иноватор в Европа, а в света има под 10 конкурента, които правят умен анализ на данни, каза Коцев.

„Изкуственият интелект от една страна много помага при събиране и анализ на данни, но от друга страна помага и на хакерите да са много по-активни и адаптивни.“

Според Коцев компании, които изграждат защитата си чрез изкуствен интелект са много адекватни - могат да реагират в реално време, за да блокират хакерски атаки и защитата да се адаптира така, както атаките се адаптират.

Основателят на SoCyber обясни, че причината да изберат Англия е, защото тя е най-близката точка за достигане на САЩ, ако си източноевропейска компания. Опитът им с американски партньори показва, че много силното присъствие в Англия, би било доста положително прието от пазара.

Пречката, пред която са изправени, е по отношение на екипа - къде той ще бъде нает от правна гледна точка, тъй като технологичният ресурс на компанията е в България, а бизнес ресурсът трябва да се премести в Англия.

„България е малката „Силициева долина“ в иноваторството и има прекрасни кадри в софтуерното инженерство, мрежовата сигурност и инфраструктура, както и разполага с висококачествени експерти.“

Deepfake също се случва чрез изкуствен интелект и всички тенденции са насочени към социално инженерство и извършване на измама чрез подправяне на идентичност. За да разкрием белезите на този тип измами, трябва да получим трети фактор на идентификация на личността. Все още няма добри механизми за защита срещу този тип атаки, тъй като бумът нашумя наскоро, но ще бъде абсолютен тренд и през 2024, смята Коцев.

Предизвикателствата пред киберсигурността са огромният обем данни. Заради обема сигурността не смогва и приложенията респективно излагат на риск своите потребители. Можем да се защитим, като сме по-добре осведомени, отбеляза Коцев.

„Икономическите последици от хакерски атаки за една компания могат да бъдат изключително големи, като костват милиони или дори милиарди - в зависимост от размера на организацията.“

Във връзка с разходите за киберсигурност Коцев посочи, че те намаляват заради технологиите. Регулациите и правната рамка на ЕС наложи компаниите да предприемат мерки за сигурност и благодарение на тези стандарти много индустрии се задължиха да инвестират в киберсигурност.

„SoCyber се позиционира като компания, която ще покаже риска в една организация и фокуса върху най-критичните места. Отличаващото от компаниите, които сканират и разпознават потенциалните проблеми е, че   SoCyber управлява данните и риска в една организация. Отделно разработваме чатбот- виртуален консултант по сигурност, който в 90% от случаите ще успява да решава реални проблеми свързани със сигурността на една организация.“

Според Коцев последните години Европа се грижи много повече за сигурността на личните и корпоративните данни, но от страна на технологично развитие в тази област САЩ и Израел са водещи.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.