Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI за шпионаж и рансъмуер като услуга: киберсигурността през 2024 г.

Доц. д-р Александър Цокев, ръководител на центъра за управление на сигурността в Telelink Business Services. "Бизнес старт", 29.01.2024 г.

12:52 | 29 януари 2024
Обновен: 10:43 | 30 януари 2024
Автор: Даниел Николов

С навлизането на изкуствения интелект, кибератаките стават по-комплексни, но се увеличават и начините за тяхното противодействие. Компаниите започват да преминават от реактивен към проактивен начин на защита със системи за ранно оповестяване, проследяване на тенденции. Увеличават се и инвестициите в киберсигурност в световен мащаб, като за 2024 г. се очаква ръст от 14% до 250 млрд. долара; добрата защита зависи от добри системи и процеси, но и от обучението на експерти в сектора. Това коментира доц. д-р Александър Цокев, ръководител на центъра за управление на сигурността в Telelink Business Services, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Анализите показаха, че през 2023 г. има увеличаване както на броя на кибератаките, така и на техните типове, а в същото време и на негативния ефект. На първо място отново бяха рансъмуеър, който изнудва компаниите да платят някакъв откуп, отново водещи бяха социалното инженерство, кражбите и модифицирането на данни... Очакваме тази тенденция за увеличаване на броя да се запази през тази година. Отново ще има много атаки, свързани с геополитическата обстановка, глобалните киберконфликти; очакваме да се запази броят на рансъмуеър атаките - отново човешката грешка ще бъде водещ фактор."

Увеличава се и предлагането на злонамерен софтуер като услуга. Някои много стари вид кибератаки се появяват отново - преди два дена е била засечена нова атака със Stuxnet - а прилагането на изкуствен интелект (AI) увеличава сложността на злонамерения код, докато улеснява разработката му и приложението чрез социално инженерство, каза Цокев.

"AI може да подобри подвеждащите текстове, които се изпращат; начинът по който се провежда атаката също може да бъде автоматизиран."

В същото време изкуственият интелект помага и за подобряването на защитата срещу атаки, каза Цокев.

"Инвестицията в киберсигурност не се вижда, когато работи; това се вижда когато спре да работи", каза Цокев и добави, че много компании в България вече възприемат идеята и изграждат своята киберзащита не само вътрешно, но и като услуга.

Как хакерите избират вида на атаката, която прилагат; какви са глобалните корпоративни промени при борбата с хакерски атаки; къде е мястото на България в защитата срещу атаки може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.