Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Киберсигурността като специалност трябва да навлезе и в средното образование

Петър Анастасов, треньор на националния отбор по киберсигурност и Александър Николов, в "Светът е бизнес" 15.11.2023 г.

21:06 | 15 ноември 2023
Обновен: 22:10 | 15 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

На Европейското първенство по киберсигурност за първи път участва Българският национален отбор по киберсигурност, като в него са включени десетима участници на възраст между 14 г. и 25 г. Националният отбор има мащабна стратегия за догодина, като цели да подготвя участниците за състезанието от началото на годината. Киберсигурността като специалност трябва да навлезе дори и в средното образование, като се вижда, че това вече е факт по университетите, това коментираха Петър Анастасов, треньор на националния отбор по киберсигурност и Александър Николов, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Националният отбор по киберсигурност цели да събере десетимата най-добри хакери у нас, като те да се занимават с киберсигурност, каза Николов, който е ученик в 12-ти клас и вече работи в сектора за киберсигурност. Подбора на тези участници става, чрез два квалификационни кръга между кандидатите и изискването всеки от тях да е на възраст между 14 г.  и 25 г. Европейското предизвикателство по киберсигурност, тази година проведено в Норвегия, на което националният отбор е участвал, се провежда за осма година, като България участва за първи път на него, обясни Анастасов.

Състезанието е създадено от Европейската агенция по киберсигурност. Хакерите участват на доброволен принцип, а финансирането на отбора е изцяло от спонсори от частния сектор, като целта е оформяне на стратегия във всяка държава членка на ЕС за етични хакери, каза гостът.

На европейското първенство се дава задача от различен тип, на всички участници, като: мрежова сигурност, цифрова криминалистика или приложна криптография. Като решението на задачата се изразява в така наречения „flag”, ако успееш да хакнеш задачата. Най-простият пример е намирането на пробойни и слаби места в защитата на уебсайт, обясни Николов. 

„Тази дисциплина е много специфична, тук говорим за специалисти, които откриват уязвимости и успяват да се възползват от тях; Говорим за проблеми, които са нерешими от инструменти (за търсене на уязвимости), както са нерешими и от Chat GPT. Такъв университет няма и това всичко е и винаги е било свързано с личния интерес на човек.“, каза Анастасов. 

Плановете на националния отбор се изразяват в доста мащабна стратегия, която включва квалификационни кръгове още от началото на годината и подбирането на по-голям брой кандидати, които да се готвят цяла година за състезанието, обясни Анастасов. Като допълни, че те трябва да са проактивни с решения и комуникацията си с държавата и искат да продължат да създават, вече започнатото от тях общество, което включва бивши и настоящи участници в отбора, които да се готвят целогодишно.

Николов смята, че киберсигурността, като специалност, трябва да навлезе дори и в средното образоване, тъй като в момента се набляга само на това как да защитим себе си в интернет пространството, но не и това как да предпазим мрежа или уебсайт. Анастасов допълни, че много университети въвеждат тази специалност вече.

Гостите обясниха, че Chat GPT може да помага в част от дейността им, но не може да ги замени и допуска критични грешки.

„Има си своето приложение, но не е за това (киберсигурността).“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.