Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Подобряването на киберсигурността не изисква пари, а да се обучат кадри

Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security и бивш консултант по киберсигурност на Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ, Светът е бизнес, 30.03.2023

21:12 | 30 март 2023
Автор: Николета Рилска

Подобряването на киберсигурността у нас дори не е въпрос на финанси. Трябва да се изградят законодателни системи, които да улеснят извършването на подобрения в киберсигурността, без да се налага постоянно да се закупуват неща. Това заяви Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security и бивш консултант по киберсигурност на Корпорацията за ядрена енергия на ОАЕ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Свердлов посочи, че трябва да се изпълнят всички инструкции от производителите на всичкия софтуер.

“Това даже може да се сложи в закона, да не се харчат пари, докато не изпълним безплатните инструкции. Тогава ще се окаже, че много малко комерсиални пари трябва да се харчат“, отбеляза той.

„Една стотинка не трябва да се похарчи за продукти, просто трябва да се следват описаните инструкции“.

„Може би няма и хора, които да изпълнят тези инструкции в държавната администрация… Няма персонал, който да е мотивиран, обучен, проблемът не е само в липсата на финанси, но и липса на персонал“, изтъкна Свердлов.

Гостът коментира и повишаването на осведомеността на обществото относно киберзащитата.

„Хората, опарвайки се тук и там, стават по-внимателни, но все пак трябва да се инвестира в образование. Ако всички хора по веригата – дори на ниво държава получат необходимото образование за киберсигурност, изведнъж ще се повиши цялото ниво“.

„Поемаме от цялостното подобрение в целия свят и самите ние се подобряваме“, добави Свердлов.

Според него обаче повишената осведоменост все пак не значи и повишена сигурност. „Киберпрестъпността расте експоненциално през последните 15 години – тя не е намаляла. Дори културата да се повишава, киберпрестъпността като обем заплахи и тяхната устойчивост и находчивост растат експоненциално“, допълни Свердлов.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.