Кат облигации за кибер престъпления

Сю Кийнън, Bloomberg

12:00 | 18 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Кат облигациите обичайно са свързани с природни бедствия, а сега ще се предлагат и за киберпрестъпления?

Така изглежда. Нараства и популярността на тези кат облигации поради зачестилите природни бедствия през последните години. А сега, има скок в кибератаките, при които хакерите могат да държат като заложници многонационални компании, а това е трудно за застраховане събитие.

Bloomberg научи, че поне две застрахователни компании се готвят да се възползват от тази възможност.

Beazley, която притежава специализирани застрахователни компании в Европа и САЩ се готви за пробна емисия кибер кат облигации за 100 милиона долара.

Axis Capital пък ще емитира кибер кат облигации за 75 милиона долара, а като цяло, през тази година се очаква пазарът за тези облигации да достигне 40 милиарда долара.

Това е огромна цифра, а в голямата си част подобен ръст се дължи на последиците от климатичните промени.

Бяхме свидетели на безпрецедентен брой тайфуни, урагани, наводнения и пожари тук в САЩ, в Канада, в Гърция, в Австралия и всичко това заради глобалното затопляне.

Екстремните климатични явления заплашват да направят застрахователните бизнес модели неприложими. Именно по тази причина, застрахователите предлагат на пазара така наречените „катастрофични облигации“.

Те позволяват на компаниите да предлагат на инвеститорите на капиталовите пазари трудни за застраховане рискове. И тук е ключовият момент: в замяна инвеститорите получават двуцифрена възвръщаемост.

Днес, при лавината от кибератаки, от които пострадаха Boeing, ICBC, австралийските пристанища кибер кат облигациите излизат от сенките на частните сделки на сцената на публичния пазар на дълг.

Според източници на Bloomberg предстоят някои  значителни емисии.

Много ми харесва термина „кибер кат облигации“. Дали ще придобият популярност след като излязат на пазарите?

При тази възвръщаемост, за която споменах – да, те биха могли да са невероятно популярни!

Историята показва, че инвеститорите биват привлечени от всяка възвръщаемост, която надскача американските облигации.

Виждате графика на представянето на швейцарския индекс на глобалните кат облигации с ръст от почти 18% на годишна база. Това е индекс, който следи общото представяне на кат облигациите в американска, европейска и японска валута. Доста силно представяне!

Можем да го сравним с индекса на Bloomberg на възвръщаемостта на американските облигации, който дори се е понижил с около 1% на годишна база.

Сравнението е излишно. Емитентите на кибер кат облигации искат да се защитят от финансовите загуби, които могат да последват една голяма кибератака.

Тук се включва загуба на приходи, съдебни такси, глоби от регулаторите и други. Но това е новост и един мениджър на портфейл от хедж фонд, който инвестира в кат облигации каза, че има много данни за възвръщаемостта при застраховане срещу урагани и други природни бедствия, но няма достатъчно данни, когато говорим за кибер рисковете и е много по-трудно те да бъдат оценени.

Но много инвеститори проявяват интерес към тази нова област.