Хакери пуснаха фалшива новина за одобрение на биткойн ETF от профил на регулатора в X

В изявленията си късно във вторник регулаторът заяви, че ще работи с правоприлагащите органи за разследване на инцидента, че неоторизираният достъп е бил прекратен и че публикацията не е била направена от SEC или нейни служители

11:10 | 10 януари 2024
Обновен: 11:27 | 10 януари 2024
Автор: Алисън Версприл
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваното решение на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) дали да одобри борсово търгуван фонд (ETF) за спот биткойни внезапно превърна в сериозен инцидент, свързан с киберсигурността.

Профилът на SEC в X беше компрометиран, а фалшив пост, в който се твърдеше, че агенцията е дала зелена светлина на плановете за продуктите, подхрани краткотраен скок в цената на най-голямата криптовалута в света. Това предизвика и разследване от страна на американските власти за това как е бил компрометиран акаунтът в социалната мрежа на главния регулатор на Уолстрийт.

"Това наистина показва обхвата и честотата на кибератаките", каза Кърт Готчъл, партньор в адвокатската кантора Haynes Boone и бивш регионален директор на SEC. "Иронията тук е, че SEC не е проявявала особено съчувствие към публичните компании и мениджърите на активи, които са преживели инциденти, свързани с киберсигурността."

Пробивът окрили верните поддръжници на криптовалутите, които отдавна считат председателя на комисията Гари Генслър за враг заради усилията му да обуздае индустрията. Иронията на инцидента с киберсигурността, сполетял регулатора, който многократно е предупреждавал за онлайн уязвимостта на криптовалутите, не беше подмината от критиците, които прекараха години в очакване SEC да одобри биткойн ETF. От седмици търговците спекулират, че агенцията може да одобри няколко от продуктите още в сряда.
Разследване

В изявленията си късно във вторник регулаторът заяви, че ще работи с правоприлагащите органи за разследване на инцидента, че неоторизираният достъп е бил прекратен и че публикацията не е била направена от SEC или нейни служители. В отделно изявление Генслър уточни, че не е взето решение относно ETF.

SEC заяви, че е имало неодобрена дейност в профила @SECGov X "от неизвестна страна за кратък период от време във вторник. След като фалшивият пост беше премахнат, Джо Бенарох, ръководител на бизнес операциите в X, заяви в изявление, че "акаунтът е защитен и компанията разследва първопричината за пробива".

В публикацията на социалната медия се казва, че "неидентифицирано лице" е компрометирало акаунта на SEC, като е придобило контрол над свързания телефонен номер. Тя добави, че по време на инцидента акаунтът не е имал активирана двуфакторна верификация. Това удостоверяване добавя допълнително ниво на сигурност, което става все по-често срещано с нарастването на кибератаките.

Регулаторът не отговори веднага на съобщение, изпратено по електронна поща извън редовното работно време, с което се искаше коментар на първоначалната оценка на X.

Междувременно републиканските сенатори Джей Ди Ванс и Том Тилис в писмо поискаха обяснение за "грешната" публикация на SEC. Те настояват за брифинг от страна на SEC и отговори на въпросите не по-късно от 23 януари.

Срок за вземане на решение
Около десетина компании са подали заявления за листване на ETF, подкрепени от биткойн, в САЩ. SEC има срок до 10 януари да предприеме действия по поне една от тях. Анализатори на сектора предположиха, че регулаторът ще използва тази дата, за да обяви множество решения наведнъж.

Съществуват две технически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, преди спот ETF-ът с биткойни да започне да се търгува. Първо, Комисията по ценните книжа и борсите трябва да подпише т.нар. 19b-4 заявки от борсите, на които ще се търгуват ETF-ите. Второ, регулаторът трябва да одобри съответните формуляри S-1, които представляват заявления за регистрация от бъдещите емитенти - списък, който включва BlackRock Inc. и Fidelity.

Комисията по ценни книжа и фондови борси планира да гласува подадените от борсите документи, т.е. 19b-4, тази седмица, съобщи Bloomberg News. По същото време регулаторът може да предприеме или да не предприеме действия по заявленията на емитентите - S-1. Ако Комисията по ценните книжа и борсите издаде и двете необходими одобрения, ETF-ите могат да започнат да се търгуват още на следващия работен ден.

Противоречия относно ETF

Комисията по ценни книжа и фондови борси при управлението на Генслър и неговия предшественик от ерата на Тръмп, Джей Клейтън, преди това отказа да разреши пускането на такъв продукт, като се позова на опасения относно защитата на инвеститорите и възможността за манипулиране на пазара. Въпреки това от август насам, когато SEC загуби ключова правна битка срещу мениджъра на крипто активи Grayscale Investments, се засилват спекулациите, че регулаторът ще трябва да се съгласи с нарастващия шум за продукта.

В социалните медии се разрази шумотевица относно одобрението. Биткойнът поскъпна с цели 10% на 16 октомври, когато сайт за крипто новини неправилно публикува в X, че BlackRock е одобрен да пусне спот ETF. Около 85 млн. долара от предимно мечи търговски позиции бяха ликвидирани по време на скока, който бързо беше заличен.