Очакваме до дни зелената светлина от SEC за борсово търгуваните фондове за биткойн

Пазарните залози, че регулаторното одобрение е на хоризонта, подхраниха скока от приблизително 160% на биткойн през миналата година

10:15 | 8 януари 2024
Обновен: 10:21 | 8 януари 2024
Автор: Кейти Грейфелд, Алисън Версприле
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поредица от крайни срокове с високи залози тази седмица ще отбележи кулминацията на дългогодишния стремеж за пускане на борсово търгувани фондове, подкрепени от биткойн, в САЩ.

На бъдещите емитенти на ETF за биткойн е даден срок до понеделник сутринта във Вашингтон, за да внесат в последния момент корекции в разглежданите заявления, съобщи Bloomberg News. Самата Комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ има срок до 10 януари, за да предприеме действия по поне едно от тези заявления, а вътрешни източници спекулират, че регулаторът ще използва тази дата, за да обяви множество решения наведнъж. 


Гари Генслер, председател на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ

Съществуват две технически изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, преди спот-базиран биткойн ETF да може да започне да се търгува. Първо, Комисията по ценните книжа и фондовите борси трябва да подпише т.нар. 19b-4 заявки от борсите, на които ще се търгуват ETF-ите. Второ, регулаторът трябва да одобри съответните формуляри S-1, които представляват заявления за регистрация от бъдещите емитенти - списък, който включва BlackRock и Fidelity.

Комисията по ценни книжа и фондови борси планира да гласува подадените от борсите документи, т.е. 19b-4, през следващите дни, съобщи Bloomberg News. След това регулаторът може да предприеме или да не предприеме действия по заявленията на емитентите, т.е. по S-1, по същото време. Ако Комисията по ценните книжа и борсите издаде и двете необходими одобрения, ETF-ите могат да започнат да се търгуват още на следващия работен ден. 

Представител на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) отказа да коментира състоянието на заявленията.

Въздействие на ETF
Поддръжниците на биткойн твърдят, че ETF, подкрепени от най-големия крипто токен, ще представляват преломен момент за цифровите активи. Залогът е в размер на милиарди долари, които представляват потенциални притоци както от инвеститори на дребно, така и от институционални инвеститори. 

"Пазарът все още сериозно подценява потенциалното въздействие на одобрението на ETF за биткойн", каза Майкъл Андерсън, съосновател на крипто-предприемаческата компания Framework Ventures. 

Но Комисията по ценните книжа и фондовите борси под ръководството на демократа Гари Генслер и неговия предшественик от ерата на Тръмп Джей Клейтън преди това отказа да разреши стартирането на такъв продукт, като се позова на опасения относно защитата на инвеститорите и потенциала за манипулиране на пазара. 

Въпреки това от август насам, когато SEC загуби ключова съдебна битка срещу мениджъра на крипто активи Grayscale Investments, се засилват спекулациите, че регулаторът ще трябва да се съгласи с нарастващия шум за продукта.

Пазарните залози, че регулаторното одобрение е на хоризонта, подхраниха скока от приблизително 160% на биткойн през миналата година. Това все още не беше достатъчно, за да се достигнат отново рекордните стойности, установени през ноември 2021 г., когато биткойн достигна почти 69 000 долара. 

От началото на 2024 г. токенът се задържа в сравнително тесен диапазон около 44 000 USD. В понеделник в Лондон той се смъкна с около 1,5% до 43 640 долара, което е част от по-широкия спад на криптопазарите в началото на работната седмица.