Крипто хеджфондовете се готвят за манията по токените през 2024 г.

Анализатори прогнозират, че криптопазарът ще получи тласък от комбинация от макро и специфични за индустрията фактори, включително стабилизиране на инфлацията, краят на лихвените повишения и разполовяването на биткойн

10:00 | 30 декември 2023
Обновен: 10:47 | 30 декември 2023
Автор: Юеги Ян, Олга Хариф 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хеджфондовте, които предлагат криптовалути преживяха трудна 2022-ра година и отбелязаха възстановяване през настоящата година. Някои дори очакват следващата да бъде забележителна.

Вземете например Pantera Capital на Дан Морхед, един от най-старите и най-големи фондове в сектора. Фондът на фирмата за ликвидни токени е нараснал с почти 80% тази година до средата на декември, след като през 2022 г. спадна с 80%, според лице, запознато с резултатите. Chainview Capital, криптохедж фондът, управляван от 31-годишния Дан Славин, се е удвоил след 18% спад през миналата година, каза Славин.

Stoka Global LP, който инвестира предимно в т.нар. алткойни, е нараснал с 268% от началото на годината до 30 ноември, според основателя Навин Чудари, който е започнал кариерата си в технологичното инвестиционно банкиране в Goldman Sachs Group Inc.

Макар че средно фондовете не са достигнали тазгодишното над 150% рали на биткойна, обратът в състоянието е добре дошъл за индустрията, която беше разтърсена от миналогодишния срив на  FTX. Този неуспех, съчетан с вълна от обратни изкупувания и затруднен достъп до банкови услуги, допринесе за изчезването на около една трета от всички крипто хедж фондове. Фирмите, които издържаха на бурята, сега се подготвят за още по-добра 2024 г., тъй като цената на биткойн остава завишена благодарение на оптимизма, че САЩ ще одобрят борсово търгуваните фондове (ETF), които инвестират директно в оригиналния крипто токен.

"Изглежда, че ще настъпи още една мания по токените", каза Славин, като добави, че настроението на криптопазара тази година много прилича на това преди три години, когато биткойн беше на прага на пробив, който го изстреля до рекордни стойности.

Крипто хедж фондовете се възстановиха | И все пак не успяха да последват тазгодишния скок на биткойн

"В много отношения това беше мечтаната година", казва Славин. Той иска да наеме още трейдъри и друг персонал, за да допълни "шоуто на двама души", каза той в интервю.

Според индекса на Bloomberg, проследяващ представянето на хедж фондовете предлагащи криптовалути, средната им възвръщаемост към 20 декември тази година е 44%, като те са се възстановили загубите си от 2022 година, когато отписаха 52%. Макар че това е най-добрият резултат сред 29-те стратегии, проследявани от Bloomberg, той все още изостава от поскъпването на биткойн за 2023 г. с около 120 процентни пункта. Индексът се представя по-слабо от пасивните криптофондове, които средно отчитат възвръщаемост от около 265% през изминалата година, според данни към средата на декември на CoinShares.

Все пак оцеляването само по себе си не е малък подвиг. От 712-те фирми за крипто хедж фондове, проследявани от VisionTrack на Galaxy Digital, около 250 са закрити през последната година и половина. Galois Capital, най-известна със залагането срещу токена Luna преди неговата имплозия през 2022 г., затвори водещия си фонд тази година, след като почти половината от активите ѝ бяха заложени във фалиралата FTX.

"За фирмите, които се представиха зле през 2022 г., се наблюдаваха много обратни изкупувания през първата половина на годината", каза Бейли Йорк, който проследява данните за криптохедж фондовете в Galaxy's VisionTrack.

Това започна да се променя през второто полугодие, когато криптопазарите се възстановиха, отчасти защото инвеститорите очакват САЩ да разреши първите си биткойн ETF-и. През август Grayscale Investments LLC спечели ключова правна битка в стремежа си да пусне такъв фонд. Набирането на средства за активни фондове също се ускори, а на пазара се появиха нови мениджъри на фондове, особено в Сингапур, Хонконг, Дубай, Лондон и Швейцария, каза Йорк.

През ноември, след като основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше осъден за измама в продължилия няколко месеца процес, имаше "колективна въздишка на облекчение", каза Сейди Рейни, съосновател и главен изпълнителен директор на базирания в Сиатъл криптохедж фонд Strix Leviathan. Оттам нататък тя забелязва, че интересът от страна на потенциални инвеститори, като например фондове на фондове, рязко се покачва.

Фондът за ликвидни токени на Pantera Capital се надява, че за 2024 година е позициониран за възходящо движение на алткойни - токени, различни от биткойн и етер. Това е така, защото алткойните исторически се представят по-добре през втората част на пазарното рали, след възхода на Биткойн, каза в интервю Космо Джиан, портфолио мениджър в Pantera.

"Може би се намираме във втората част на цикъла, когато изборът на токени действително има значение", каза Джианг. "Нашите LP отиват при нас за експозиция към крипто пейзажа и технологиите като цяло, а не само към биткойн. Основната ни теза е, че ако вярвате, че тази индустрия ще се развива някъде, трябва да има протоколи, които действително да генерират приходи."

Една от най-големите позиции на компанията е dYdX, токена на едноименния децентрализиран криптообмен.

Според Дзян биткойнът и етерът заедно съставляват по-малко от 40% от фонда.

Някои фондове преодоляват щетите, нанесени от срива на FTX. Грег Мориц, съосновател и главен оперативен директор на криптохедж фонда Alt Tab Capital, заяви, че неговият фонд е имал 2% активи, заседнали в платформата, и е в процес на ликвидиране на вземането си на вторичния пазар.

Alt Tab, който управлява около 21 млн. долара, очаква фондът да приключи годината с около 30% ръст, каза Мориц, като добави, че фондът му е бил "предпазлив" тази година. "Сега сме в позиция, в която сме супер агресивно позиционирани за предстоящия период на растеж", каза той.

Мориц прогнозира, че криптопазарът ще получи тласък от комбинация от макро и специфични за индустрията фактори, включително стабилизиране на инфлацията, решението на Федералния резерв да спре лихвените повишения и разполовяването на биткойн, което ще намали предлагането. 

"Като цяло имаме усещането, че тази година беше годината на възстановяването", каза Мориц. "Следващата година очакваме страхотно представяне и поводи да празнуваме."