Сам Банкман-Фрийд е осъден за измама при зашеметяващия срив на FTX

Банкман-Фрийд беше признат за виновен по седем обвинения в измама и заговор- по всяко от най-тежките обвинения го очакват до 20 години затвор

09:53 | 3 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сам Банкман-Фрийд беше осъден за масивна измама, довела до колапса на неговата борса FTX, след едномесечен процес, който противопостави показанията на бившия "крал на крипто" срещу тези на някои от най-близките му приятели.

Банкман-Фрийд беше признат за виновен по седем обвинения в измама и заговор, след като съдебните заседатели в Манхатън се съвещаваха по-малко от пет часа в четвъртък. По всяко от най-тежките обвинения го очакват до 20 години затвор. Съдия Люис Каплан определи дата за произнасяне на присъдата през март.

Присъдата е победа за американския прокурор на Манхатън Деймиън Уилямс в най-шумното наказателно преследване в крипто света. То също така е точка в историята на грандиозния провал за Банкман-Фрийд от началото на 2022 г., когато FTX беше оценена на 32 милиарда долара и известни личности, включително Том Брейди, Лари Дейвид и Стеф Къри, получаваха пари, за да насърчават хората да търгуват с цифрова валута на платформата.

Банкман-Фрийд "извърши една от най-големите финансови измами в американската история", каза Уилямс след заключението на съдебните заседатели. „Многомилиардна схема, предназначена да го превърне в краля на крипто.“

Прокурорите казаха, че Банкман-Фрийд е ръководил прехвърлянето на пари на клиенти на FTX в Alameda Research, свързан хедж фонд, за рискови инвестиции, политически дарения и скъпи недвижими имоти, преди и двете компании да фалират миналата година.

Банкман-Фрийд стоеше изправен, държейки ръцете си пред себе си и гледайки към ложата, докато слушаше присъдата. Той беше изведен от съдебната зала няколко минути по-късно, докато родителите му гледаха от първия ред на обществената галерия.

Прокурорите характеризират Банкман-Фрийд като мозъка на мащабна измама в базираната на Бахамите FTX, за създаване на „пирамида от измама“, изградена върху лъжи и фалшиви обещания. Адвокатите на Банкман-Фрийд го позиционираха като трудолюбив маниак по математика, който се опитал добронамерено да промени бързо влошаващата се ситуация в компанията миналата година.

Адвокатът на Банкман-Фрийд, Марк Коен, каза, че ще обмисли обжалване.

„Много сме разочаровани от резултата“, каза Коен в изявление. "Банкман-Фрийд твърди, че е невинен и ще продължи енергично да се бори с обвиненията срещу него."

Процесът включваше доказателства от бивши приятели и колеги на Банкман-Фрийд, включително главния изпълнителен директор на Alameda Каролайн Елисън, съоснователя на FTX Гари Уанг и шефа на разработчиците Нишад Сингх. И тримата членове на вътрешния кръг на Банкман-Фрийд се признаха за виновни по обвинения в престъпления и свидетелстваха срещу него с надеждата да избегнат затвора.

Елисън, която е имала периодични романтични отношения с Банкман-Фрийд, даде най-емоционалното свидетелство на процеса, разплакано описвайки дните, довели до обявяването на фалит на FTX на 11 ноември 2022 г.

„Това като цяло беше най-лошата седмица в живота ми“, каза тя пред съдебните заседатели.

Няколко дни по-късно Банкман-Фрийд също даде показания, рискована стъпка в много случаи на подобни измами. Той беше неубедителен по време на кръстосания разпит в сравнение с многото интервюта, които даде след краха на FTX.

„Трудно място“

„Той беше в много трудно положение“, каза Робърт Френчман, служебен адвокат в Mukasey Frenchman LLP. „Той беше донякъде отчаян и свидетелствата на бившите му колеги бяха доста опустошителни, така че екипът му почувства, че трябва да направи нещо и то не бе достатъчно.“

Присъдата последва поредица от правни пречки за Банкман-Фрийд по време на делото, включително решения, които го държат под стража преди съдебен процес и ограничават доказателствата, които екипът му може да представи.

Банкман-Фрийд беше принуден да се подготви за процеса от федерален затвор в Бруклин, след като съдията отмени гаранцията му през август. Каплан установи, че Банкман-Фрийд вероятно е извършил манипулиране на свидетели в два случая, включително веднъж, когато сподели лични бележки на Елисън с репортер.

Първоначално Каплан разреши на Банкман-Фрийд да остане на свобода под домашен арест в Пало Алто, Калифорния, в дома на родителите му, и двамата професори в Юридическия факултет на Станфорд.

Съдията също се произнесе срещу Банкман-Фрийд по няколко досъдебни искания, считайки, че той не може да призове седем експертни свидетели, за да свидетелстват за крипто индустрията, политическите дарения, балансите на Alameda и използването на клиентски средства.

Самият процес включва още една неуспех за Банкман-Фрийд след необичайно производство. Съдията блокира екипа на Банкман-Фрийд да разкаже на съдебните заседатели за съветите, които е получил от адвокатите, но не и преди да разпита бившия главен изпълнителен директор на три часа, без присъствието на журито, за предварителен преглед на показанията му.

По-рано Каплан отмени пет други обвинения, които бяха отложени за отделен бъдещ процес, след като адвокатите на Банкман-Фрийд твърдяха, че не са част от споразумението за екстрадиция с Бахамските острови, което разчисти пътя за връщането му в САЩ.