Използването на криптовалути за престъпна дейност не е грешка, а тяхна функция

Крипто е проектирано като механизъм за плащане, който работи извън традиционната финансова система и извън регулациите

20:23 | 27 април 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Криптоентусиастите твърдят, че е погрешно да се смята, че токените позволяват престъпления, тъй като самата технология е „неутрална“, така че не може да бъде обвинявана за каквато и да е незаконна дейност. Но това просто не е вярно: крипто е проектирано като механизъм за плащане, устойчив на цензура, който работи извън традиционната финансова система и извън правомощията на регулаторите. Криптотрансакциите не са подложени на същите проверки за откриване на измами, пране на пари или подозрителна дейност, както традиционните. Работата извън системата е причината за нейното съществуване. И човек трябва само да погледне как се държи криптоиндустрията, за да види, че престъпността не е грешка; това е функция, пише Financial Times.

Вземете например най-голямата криптоборса в света Binance. В дело, заведено миналия месец срещу борсата, Комисията за търговия със стокови фючърси твърди, че бившият главен директор по съответствието на Binance е казал за определени клиенти на Binance, че токените са тук за престъпления. Служителят по докладване на прането на пари на борсата, според CFTC, се съгласява, посочвайки, че виждат лошите страни на криптовалутите, но „затварят очи“.

Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно. „Тези борси знаят точно какво правят“, заяви Стивън Дийл, съавтор на Popping the Crypto Bubble. „Те всъщност създават тъмна транснационална разплащателна мрежа и не е изненадващо, че ще бъде използвана от престъпниците. Те са специално създадени за това“, добавя той.

Миналата година беше бурна година за криптовалутите, като сриващите се цени изтриха около 1,5 трилиона долара от „пазарната капитализация“ на индустрията и няколко високопоставени бизнеса се сринаха. Но въпреки спада на пазара, това беше и рекордна година за криптобазирани престъпления: незаконните криптотрансакции надхвърлиха 20 милиарда долара през 2022 г., според фирмата за анализ на данни Chainalysis, спрямо 18 милиарда долара предходната година, след огромно увеличение на трансакциите, включващи компании обект на санкции на САЩ (по-голямата част от базираната в Русия борса Garantex). Рансъмуер атаките са намалели малко на годишна база, но все още възлизат на почти половин милиард долара.

Тази цифра не само е „оценка на долната граница“ — броят е много вероятно да нарасне с времето, тъй като компанията идентифицира нови адреси на криптопортфейли, свързани с незаконна дейност — но също така включва само дейност „във веригата“, което означава само трансакции които са записани в блокчейна. Следователно няма да включва „мащабната измама“, за която се твърди, че е извършена на криптоборсата FTX, нито приходите от трафик на наркотици, при който крипто е използвано като средство за плащане.

Цифрата също не включва пари на стойност 23,8 милиарда долара, изпрани чрез крипто през 2022 г. – 68% увеличение спрямо предходните 12 месеца. Само в Обединеното кралство Националната агенция за борба с престъпността изчислява, че над един милиард долара незаконни пари се прехвърлят в чужбина с помощта на крипто всяка година.

„Това, което виждаме, е, че крипто сега се използва като част от методологията за пране на пари – то е интегрирано в нея“, казва Адриан Сърл, директор на Националния център за икономическа престъпност. Сърл добавя, че въпреки че делът на прането на пари, извършено в крипто, все още е сравнително нисък, се очаква той да се увеличи бързо и улеснява международните престъпни мрежи в безпрецедентен мащаб.

Поддръжниците на крипто обичат да твърдят, че то може да се използва и за добро. Това е достатъчно вярно — компанията за анализ на блокчейн данни Elliptic каза пред FT този месец, че 200 милиона долара в криптовалута са били дарени за проукраински каузи след избухването на войната, като повече от 80 милиона долара от тях са изпратени директно на украинското правителство.

Но това трябва да се постави в контекст: положителните страни винаги ще бъдат надхвърлени от отрицателните. От около 3,8 милиарда долара криптовалута, която беше открадната от хакери миналата година – друг нов рекорд – около 1,7 милиарда долара са откраднати от свързани със Северна Корея хакери според Chainalysis. Тези пари са насочени, според ООН, към програмата на страната за балистични ракети.

В Dark Web – която е „основана на използването на криптовалута“, според DCI Phil McInerney, който ръководи отдела за киберпрестъпността в Националния съвет на началниците на полицията – крипто се използва не само за закупуване и продажба на незаконни вещества, но и за 3D- отпечатани огнестрелни оръжия, компрометирани банкови идентификационни данни, подправени документи и материали за сексуално насилие над деца.

Това води до заключението , че крипто не се използва само за спекулации и закупуване на наркотици в интернет: използва се и за много по-мрачни престъпни дейности.