В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има голям риск Binance да последва сценария на FTX

Димитър Пенчев – трейдър, В развитие, 22.02.2023

16:15 | 22 февруари 2023
Обновен: 17:18 | 22 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Одитът на стейбълкойните е доста труден. Това е нещо, което много притеснява регулаторите. Не е много сигурно колко от стейбълкойните наистина са обезпечени. Ако има проблем с Binance, може да е доста сериозен за цялата криптосистема. Ако се случи сценария с FTX на Binance, със сигурност може да има голямо отражение на целите пазари. Рискът е доста голям да видим нещо от сорта на FTX с Binance. Това заяви Димитър Пенчев – трейдър, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

“Трябва да има регулации, въпросът е кой ще е първият, който ще поеме тази инициатива”, посочи Пенчев.

Той коментира темата в контекста на новините, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ се готви да предприеме действия срещу компанията Paxos, издаваща стейбълкойна BUSD на криптоборсата Binance. Очакванията са този ход да има голямо отражение на пазара на стейбълкойни с капитализация от 137 милиарда долара.

Пенчев смята, че налице е тенденция за пренасочване от централизирани по децентрализирани борси.

„Децентрализираните борси ще набират все по-голяма скорост“.

Според него обаче пазарът е достатъчно „пораснал“, имайки предвид и присъствието на институционални инвеститори, за да започне да се влияе и от глобалната политика и икономика.

„Трябва да сме много внимателни какви ще каже Федералният резерв. Криптовалутите са рисков актив и ако има по-голямо сътресение на пазара, те ще пропаднат доста повече“.

Пенчев смята, че цената на биткойн все още не е достигнала дъното. Той обаче отбеляза, че в дългосрочен план има добри перспективи пред криптовалутата.

„В дългосрочен план биткойн има доста силен фундамент, даже в края на миналата година централните банки приеха, че от 2025 г. могат да държат до 2% от резервите си в крипто. Има потенциал в самия сектор“, добави той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.