В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститорите изтеглиха 6 млрд. долара, но Binance не се притеснява

Веселин Георгиев, мениджър за България на Binance. „В развитие“, 02.03.2023 г.

18:00 | 2 март 2023
Автор: Даниел Николов

След години на бездействие регулаторите изглежда идват за крипто. Държавните регулатори в Ню Йорк тази седмица се прицелиха в емитента на стабилни монети Paxos и връзката му с криптоборсата Binance. Комисията по ценните книжа и борсите също продължава с регулациите, а някои от инвеститорите са подплашени, след като изтеглиха около 6 млрд. долара от стейбълкойна BUSD. Това коментира Веселин Георгиев, мениджър за България на Binance, в ефира на предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„През последната година Binance продължи да се развива изключително усилено, включително и на регулаторния фронт. В рамките само на 2022 г. успяхме да постигнем петнадесет лиценза , сред които и много големи държави от ЕС – Франция, Италия, Испания, Полша, Швеция. В същото време инвестирахме и разширихме многократно екипа си по сигурността и по правното съответствие. Имаме голяма отговорност да гарантираме сигурността на активите на всичките си 128 млн. потребители по света.“

Георгиев напомни, че компанията поддържа фонд от 1 млрд. долара за такива „кризисни“ ситуации. Компанията продължава да наема хора, за разлика от по-голямата част от технологичния сектор, каза той.

„Binance няма регистрация в България – в България няма регулаторна среда и регулатор за криптоиндустрията. Изчакваме въвеждането на европейската директива MiCA (Markets in Crypto-Assets), която на европейско ниво ще регулира криптопазарите и компаниите. След като тя бъде въведена около 2024 г., България ще се съобрази с всичките разпоредби.“

Компанията изчаква решението на SEC дали стейбълкойните представляват ценни книжа. Излизането на инвеститори от BUSD не е отлив на инвеститори от всички активи като цяло, добави Георгиев.

Защо Binance е под лупата на регулаторите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.