Хакери са отраднали 100 млн. долара от Binance  

Най-голямата борса за криптовалути в света е била обект на хакерска атака

15:20 | 7 октомври 2022
Автор: Антон Груев
Хакери са отраднали 100 млн. долара от Binance  

Хакери са откраднали най-малко 100 млн. долара в токени от Binance. Това е рядък удар срещу най-голямата борса за обмен на криптовалути в света и поредното петъно върху репутацията на индустрията на дигиталните активи, която продължава усилията си да възстанови доверието на инвеститорите след срив в цените на активите.  

В петък Binance изчисли, че са били откраднати токени на стойност между 100 и 110 млн. долара, което е спряло работата на засегнатия блокчейн за около осем часа. Хакерската атака е била насочена към BSC Token Hub, мост между две системи на Binance.

Това се случва в момент, когато цифровите активи се опитват да се възстановят от кредитната криза, която изтри близо две трети от стойността на най-известните токени като биткойн. Данните от сектора също така показват, че кражбите от проектите са се увеличили рязко от началото на годината.

По данни на Chainalysis до края на юли тази година киберпрестъпниците са задигнали близо 2 млрд. долара, което е почти двойно повече от първите седем месеца на миналата година. Високопрофилните кражби включват 600 млн. долара от блокчейна, който стои зад популярната криптоигрална платформа Axie Infinity. Много от хакерските атаки са проследени до спонсорирани от държавата участници в Северна Корея.

Позицията на Binance като най-голямата криптоборса в света означава, че пробивът в сигурността представлява значителен удар за индустрията на цифровите активи.

В поредица от публикации в социалните медии Чангпенг Джао, основател и главен изпълнителен директор на Binance, каза на потребителите:

"Проблемът вече е овладян. Вашите средства са в безопасност. Извиняваме се за причиненото неудобство и съответно ще предоставим допълнителни актуализации".

Binance помоли валидаторите на засегнатата мрежа, които защитават системата, да преустановят работата си. Средствата са били взети от BSC Token Hub, мост, който позволява на клиентите да прехвърлят токени, свързани с една верига, в друга. Според Джао хакерът е използвал слабост, която е създала допълнителни токени BNB в мрежата.

Много от най-широко използваните блокчейн вериги в света, като Binance Smart Chain и Ethereum, работят с отделни технологии или използват различни токени. Това означава, че инвеститорите и разработчиците не могат лесно да преместят своите токени в друга блокчейн, за да ги използват или търгуват другаде.

Binance изчисли, че около 7 млн. долара от токените са били замразени от криптообщността и нейните операции по сигурността.

Binance Smart Chain позволява на най-голямата криптоборса в света да отвори вратите си, за да позволи на разработчиците да създават приложения, които използват интелигентни договори, базирани на собствения токен на Binance. Binance стартира новата верига през септември 2020 г., в момент, когато криптоиндустрията наблюдаваше широк интерес към децентрализираните финансови проекти.