Ким Кардашиян с $1,3 млн глоба за реклама на крипто

Скарлет Фу, Bloomberg

18:26 | 6 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Ким Кардашиян послужи за назидание. Главният регулатор на Уолстрийт наказа телевизионната звезда за това, че не е била категорично ясна, че й е било платено за популяризиране на криптовалута пред своите последователи в Instagram през лятото на 2021 г. Ким ще плати глоба от 1, 3 млн долара, над пет пъти повече от това, което спечели от EthereumMax, за да включи токени на EMAX. Тя също така се е съгласила да не промотира срещу заплащане какъвто и да е криптоактив през следващите три години.

Комисията за ценни книжа и борси предприе широкомащабни действия по прилагане на законодателството, като ги обяви в понеделник сутринта преди отваряне на пазара чрец модно видео в YouTube.

Ким не е първата знаменитост, която е глобена за липса на разкриване на информация. Комисията по ценните книжа и фондовите борси преследва боксьора Флойд Мейуедър и диджей Халед през 2018 г.

Според анализатори това е било начина на комисаря Гари Генслер да изпрати послание към други инфлуенсъри: Трябва да спазвате закона за ценните книжа и да дадете ясно да се разбере, че получавате пари, за да продадете нещо. Той уведомява и крипто света като цяло: Време е да дойдете и да се регистрирате като брокер или борса при нас. А ако не го направите, бъдете готови да получите присъда.

Криптосветът се съпротивлява. Те твърдят, че старите правила не работят добре за нещо децентрализирано като крипто. И най-малкото, дигиталните активи трябва да бъдат класифицирани като стоки, които съвсем удобно не са обхванати от строгите правила за защита на инвеститорите на Комисията за ценни книжа и борси.