Най-влиятелните криптокомпании следват собствени правила - дори след срива на FTX

Липсата на ефективно корпоративно управление и надлежна проверка на счетоводните книги не е непозно явление за индустрията

14:30 | 21 май 2023
Автор: Емили Никол
Срещу Сам Банкман-Фрид, съосновател на FTX, са повдигнати множество обвинения във връзка със срива на ръководената от него криптоборса. Снимка: Стефани Кийт/Bloomberg
Срещу Сам Банкман-Фрид, съосновател на FTX, са повдигнати множество обвинения във връзка със срива на ръководената от него криптоборса. Снимка: Стефани Кийт/Bloomberg

Преди да подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември миналата година, много от структурите в колосалната империя FTX на Сам Банкман-Фрид никога не бяха провеждали заседание на борда на директорите. Самият оператор на крипто борсата, оценяван някога на 32 млрд. долара с привлечен рисков капитал от 1,8 млрд. долара, едва в края на живота си създаде борд с трима директори.

Сестринската му търговска къща Alameda Research, за която се твърди, че е получила неограничен достъп до активите на клиентите на FTX, за да финансира залозите си, е водила толкова лошо счетоводство, че Банкман-Фрид е казал на членовете на персонала, че счетоводните ѝ книги са "неодитируеми", според съобщения, публикувани от новото ръководство на групата. Понякога фирмата откривала активи за 50 млн. долара, които "лежали наоколо и за които сме загубили представа", казва Банкман-Фрид. Сега бившият главен изпълнителен директор е обвинен в измама, пране на пари и подкупване на китайски длъжностни лица - наред с други обвинения - докато инвеститорите и клиентите остават с милиарди долари загуби.

Липсата на ефективно корпоративно управление и надлежна проверка на счетоводните книги на FTX повдигнаха вежди по целия свят. Но за наблюдателите на криптоиндустрията това не е непозната история.

През първото тримесечие Bloomberg News анкетира 60 големи криптокомпании - обхващащи широкия спектър от борси, минни компании, аналитични предприятия и емитенти на токени - за да оцени състоянието на управлението и контрола в сектора. много от тези компании, сред които са такива като Binance, Coinbase Global Inc, Tether и OpenSea, ежедневно наблюдават потока от активи за десетки милиарди долари. И макар че доста от тях се придържат към традиционните стандарти, много от тях действат извън правилата.

На всеки от тях беше зададен един и същ набор от въпроси, целящи да измерят какъв дял от висшия ешелон на криптовалутите използва одитор от трета страна и има независим управителен съвет. Повече от половината от фирмите предоставиха пълни или частични отговори, 17 отказаха да участват, а осем изобщо не отговориха. За някои от тях, които отказаха, тази информация беше публично достъпна.

"Това е индустрия на анонимността, която се маскира като прозрачна"

Около половината от анкетираните предприятия в момента ангажират независим одитор за оценка на финансите си, показват резултатите. Същевременно 63 % от дружествата имат независим съвет на директорите - което означава, че в него има поне един член без изпълнителни функции. Почти всички от 60-те изследвани фирми са набирали външни инвестиции от основаването си досега според PitchBook или друга публично достъпна информация.

Както одитите, така и независимите бордове са основни стандарти, които всеки инвеститор би очаквал да бъдат въведени в дадена компания, особено ако тя е с определен размер и работи във финансовия сектор, казва Рут Фокс Бладер, партньор във фирмата за рисков капитал в областта на цифровите финансови услуги Anthemis. Но когато става въпрос за крипто - сектор, чиято технология обещава откритост и неизтриваемо водене на документация - индустрията като цяло не успява да постигне такава отчетност. 

"Това е индустрия на анонимността, която се маскира като прозрачна", каза в интервю Рут Фокс Блейдър, партньор във фирмата за рисков капитал в областта на цифровите финансови услуги Anthemis. 

Crypto 02
Финанси под наблюдение. Половината от най-влиятелните криптокомпании в момента възлагат поръчки за пълен финансов одит или резервни атестации от независим одитор

Променящи се очаквания на инвеститорите
Криптовалутите са млада индустрия: Само няколко от 60-те фирми се търгуват публично и се подчиняват на определени регулаторни стандарти. Изискванията за оповестяване могат да се различават в световен мащаб, а липсата на откритост не означава непременно, че има какво да се крие. Но неотдавнашната вълна от крипто скандали, наред с по-широкия спад на инвестициите в рисков капитал, повиши залозите.

В резултат на това някои инвеститори стават по-взискателни и бдителни. Регулаторните органи също са обезпокоени, като неотдавнашното предложение на главния прокурор на щата Ню Йорк предлага криптоборсите да бъдат задължени да търсят независими публични одити.

Макар че е типично за стартъп в борда на директорите по време на началната инвестиция да участват само основателите му, до кръга от серия А той трябва да има поне един външен директор, казва Дейвид Пакман, управляващ партньор във фирмата за крипто рисков капитал CoinFund.

"Това е нашето очакване в момента", каза той, като отбеляза, че крипто инвеститорите все повече уеднаквяват очакванията си със стандартите, които се изискват за традиционното технологично рисково финансиране. За технологичните компании в по-късните етапи на растеж се изисква одобрение от борда на директорите за разходи над определено ниво, добави той - още едно очакване, "което навлиза и в криптовалутите".

Одитни болки
Одитите се превърнаха в гореща тема за крипто сектора през последните години. Макар че стартиращите компании могат да бъдат оценени високо от инвеститорите, без непременно да носят достатъчно приходи, за да изискват финансов преглед, инвеститорите обикновено биха очаквали одит, след като бизнесът достигне около 20 млн. долара годишни приходи, според генералния партньор на Balderton Capital Рана Яред.

Много криптокомпании заявиха, че големите одиторски фирми не желаят да се ангажират с тях, отчасти поради предполагаемата немарливост по отношение на блокчейн счетоводството и историята на криптоиндустрията, свързана с измами и скандали. Няколко фирми, включително криптоборсите Binance и Bitfinex, заявиха в отговорите си, че счетоводните фирми от Голямата четворка или не желаят, или не са подготвени да работят с компании за цифрови активи като техните.

Резултатите от проучването показват, че около 46% от 24-те фирми, които разкриха информация за настоящия си одитор, заявиха, че пълните им финансови одити са завършени от счетоводител от Голямата четворка. Coinbase, Circle и Ripple заявиха, че получават годишни одити от Deloitte, докато EY беше посочена като одитор от Chainalysis, Ledger и Anchorage Digital. Повечето компании също така са получавали текущи външни проверки на финансите си в продължение на поне три години.

Crypto 03
Одиторски пейзаж. Счетоводните фирми от Голямата четворка представляват 46% от одитираните дружества в областта на криптовалутите

Някои одиторски фирми са станали предпазливи по отношение на работата с индустрията. Компанията Mazars Group със седалище във Франция, която преди това предоставяше доклади, в които се гарантираше за активите, държани в резерв от борсите Binance и Crypto.com, спря всякаква такава работа през декември, позовавайки се на "опасения относно начина, по който тези доклади се разбират от обществеността". Оттогава и Binance, и Crypto.com са ангажирали нови одитори, според говорителите на компаниите, които отказаха да съобщят кои са те.

Празни заседателни зали
Без обширната регулаторна рамка, която присъства в други области на финансите, инвеститорите и експертите заявиха, че има малък стимул за някои криптофирми да се изправят на крака.

Листваните на борсата компании трябва да имат борд на директорите като условие за търговия в дестинации като САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, но стартиращите компании често формират бордове преди този момент, тъй като поддръжниците на рисков капитал обикновено изискват място като условие за инвестиция.

Въпреки че 38 от анкетираните криптокомпании са имали борд с поне един член без изпълнителни функции, констатациите показват, че 10 компании не са имали такъв, а 12 или не са отговорили на този въпрос, или информацията не е била налична в публичните отчети. Сред тези, които нямаха независими бордове, бяха Tether, Huobi и Magic Eden, чиито бордове бяха или само консултативни, или изцяло окомплектовани от изпълнителни директори на компанията.

Binance вероятно ще има официален борд, който да контролира групата майка до края на тази година, тъй като търси регистрации при регулаторите по света, заяви в интервю главният отговорник по съответствието на борсата Ноа Пърлман.

Crypto 04
Външно управление. Близо две пети от най-влиятелните криптокомпании или нямат, или не разкриват дали имат независим управителен съвет

Не всички криптофирми обаче са тези, които боравят с парите на клиентите, което омекотява импулса за по-силно корпоративно управление от самото начало. Някои компании заявиха, че имат управителен съвет, но отказаха да потвърдят информацията за неговите членове, като например Crypto.com, Kraken, Uniswap Labs и OpenSea.

Няма и гаранция, че наличието на борд може да помогне за избягване на корпоративни нарушения, казаха Фокс Бладер и Яред, като както технологичната, така и финансовата индустрия са били домакини на собствени корпоративни взривове.

Предвид регулациите, които са в процес на разработване в целия свят, корпоративното управление вероятно ще бъде на първо място в дневния ред. Предложените правила в Обединеното кралство ще изискват от криптофирмите да отговарят на същите стандарти като останалите финансови услуги, докато директивата на ЕС за пазарите на криптоактиви също планира да наблюдава управлението вътре в криптофирмите, които работят в рамките на блока.

"Ясно е, че наличието на някои независими неизпълнителни директори е добра идея, това е най-добрата практика", каза Джон Салмон, ръководител на практиката за цифрови активи и блокчейн на адвокатската кантора Hogan Lovells. "Но в крайна сметка компаниите наистина ще се заемат с това само когато има регламент, който им казва, че трябва да го направят."