В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В държавата, където цените скачат всеки ден, крипто дава стабилност

Стоил Цицелков, антрополог, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, "В развитие", 05.05.2023 г.

16:29 | 5 май 2023
Обновен: 16:33 | 5 май 2023
Автор: Даниел Николов

Силно волатилните криптовалути може да се окажат убежището за аржентинците, които търсят стабилност и защита от високата инфлация в страната, която достигна 104% през март на годишна база. Страната вече има много висок дял на хора, които използват криптовалути - между 17% и 23%, или между 4 и 5 млн. души - а крипто транзакциите спестяват и пари от трансфери за многото домакинства, разчитащи на средства от чужбина. Това коментира Стоил Цицелков, антрополог, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"В държава, в която всеки ден цените скачат, криптовалутата действително е някакъв остров на спокойствие. В момента Аржентина е в много сериозна криза и има безпрецедентна суша", която ще е сериозен проблем за реколтата от соя, обясни Цицелков.

"Аржентина е един от най-големите производители на соя в света, а в момента се очаква да имат под 50% от заложеното  производство на соя. Това означава, че свинепроизводството по света ще пострада много и цената на свинското със сигурност ще се вдигне. Аржентина е основният доставчик на фураж за свинепроизводство и това ще го почувстваме и ние като сериозен консуматор на вносно свинско месо."

Въпреки опрощаването на голяма част от дълга на страната, той все възлиза на 44 млрд. долара и приходите от продажбата на соя закрепваха бюджета всяка година, добави Цицелков.

Кешовите разплащания вече не са водещи в цяла Латинска Америка и отговарят само за 23% от всички транзакции, а на криптовалутите се гледа и като на възможност да се разбие доларовата доминация. И докато навлизането на крипто е сериозно, повечето хора в региона залагат на стабилни токени, които са свързани с долара, каза Цицелков.

В коментар за идеята на Чили да се национализира добива на литий, Цицелков каза, че това само ще създаде сътресения сред инвеститорите. Подобни провалени опити за ресурсен национализъм имаше в Боливия и Мексико, но и на двете места не доведоха до особени успехи. Идеята на Чили е литият да се добива чрез публично-частни партньорства, като инвеститорите ще имат право само на миноритарен дял, но това създава проблеми като липсата на капацитет и нужното ноухау за добив, освен ако страната не е разработила свой собствен непознат за момента метод, коментира Цицилков.

"Много е труден балансът между нуждата от ноухау от частния сектор, инвестиции им и желанието им да не национализират бизнеса им - те в момента предлагат на всеки нов заинтересуван да бъде миноритарен акционер в партньорство с държавна компания, която все още не е създадена. Това е много лош подход, който плаши инвеститорите."

От тази ситуация може да спечели Аржентина, която обяви, че развитието на сектора ще бъде само чрез частни инвестиции, което е добър сигнал за света.

Как се възприемат криптовалутите в други държави от Южна Америка може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.