Китайците търгуват в Binance и FTX - има пробойни в крипто забраната на Пекин

Криптовалутите, постъпващи в Китай, са намалели наполовина, но все пак е остават значително количество - 17 млрд. долара месечно

17:30 | 7 май 2023
Обновен: 19:14 | 7 май 2023
Автор: Жепин Хуан, Сувашри Гош, Алис Хуан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Деветнадесет месеца след като Китай забрани криптовалутите, се появиха още признаци, че гражданите му продължават да купуват и продават цифрови активи.

Тези проблясъци на търговската им активност подкрепят подозренията, че някои от 1,4 млрд. души в Китай не спазват забраната, наложена от Пекин през септември 2021 г., тъй като търсят алтернативи на инвестиции като имоти и акции.

Сенчестата роля на китайското търсене увеличава трудностите при анализа на перспективите пред пазарите на цифрови активи, които тази година частично се съживиха след срива през 2022 г., белязан от фалити като този на криптоборсата FTX.

Има дори спекулации, че забраната на континента може да бъде разхлабена - въпреки че няма индикации това да се случи - след като Хонконг се насочи към прокрипто позиция, за да привлече инвестиции, стъпка, която спечели тиха подкрепа от Пекин.

Доказателствата за продължаващия китайски апетит за токени идват от различни източници, включително профила на кредитора на FTX, граждани, които казват, че са използвали криптоплатформи, и описания от вътрешни за индустрията лица за заобикаляне на забраната на Пекин. 

Трудно е да се "елиминират"
"По същество забраните не работят", каза Каролин Малкълм, глобален ръководител на отдела за обществена политика в Chainalysis, който е специализиран в проследяването на трансакции с цифрови активи. "Децентрализираният характер на криптовалутите и фактът, че те могат да се прехвърлят от един към друг и да се търгуват на глобални борси, затрудняват всяко правителство да ги елиминира напълно."

Американските документи за несъстоятелност на FTX, която се срина през ноември миналата година, показват, че китайските потребители са съставлявали 8% от клиентите на борсата. Консултантите на FTX са преброили общо над 9 млн. клиентски сметки, докато вземанията на кредиторите възлизат на поне 11,6 млрд. долара.

Beijing’s Crypto
Документацията за несъстоятелност на FTX, показваща разпределението на клиентите.

Джак Дин, партньор в специализираната в областта на крипто регулациите адвокатска кантора Duan & Duan, заяви, че представлява шестима китайски кредитори с общо 10 млн. долара вземания от FTX. Те са част от комитета за чуждестранните клиенти на FTX, каза той.

Теоретично криптотърговията е забранена за китайците в страната и чужбина, но е "трудно да се приложи", каза Дин. Често става въпрос за системите за съответствие на борсите и дали те ще филтрират притежателите на китайски паспорти, добави той.

Пекин потиска цифровите активи поради опасения за пране на пари, изтичане на валута и въздействието на добива на биткойни върху околната среда. Борси като Binance, OKX и FTX се възползваха от обичащите риска инвеститори в Китай, който някога беше най-големият пазар за търговия с Биткойн в света, за да стимулират растежа.

Предизвикателство за съответствие
Криптоплатформите сега се опитват да блокират китайските адреси на интернет протоколи, но виртуалните частни мрежи могат да победят тези опити, като маскират местоположението.

Интервюта с китайски инвеститори посочват предизвикателството, свързано със спазването на законодателството. Четирима от тях заявиха, че са търгували на платформата за цифрови активи Binance, а пети каза, че е използвал и OKX, след забраната на Пекин. Binance е най-голямата криптоборса, докато OKX се нарежда на второ място, показват данните на CoinGecko за 24-часовите обеми.

Петимата говориха отчасти поради разочарование от настоящите или предишни спирания на техните сметки. Четирима от тях заявиха, че живеят в континентален Китай и са преминали процедурите " опознай клиента", като са използвали китайски документи за самоличност.

OKX отказа да коментира въпроса. Говорител на Binance заяви, че компанията не оперира в континентален Китай и не разполага с никакви технологии, включително сървъри или данни, базирани там.

"Великата защитна стена"
"След забраната от септември 2021 г. платформата Binance, включително уебсайтът и мобилното приложение, бяха блокирани зад Великата защитна стена", заяви говорителят на Binance, позовавайки се на системата, която Китай използва, за да откъсне своя интернет от останалата част на света.

Шестият по значимост китайски инвеститор, Дейвид Джин, заяви, че живее в Силициевата долина и от юли насам е замразил криптовалута на стойност 8 млн. долара в Binance по нареждане на полицията в централния град Чунцин в Китай. Полицията е проверявала токени, за които се твърди, че са свързани с незаконни онлайн казина, добави Джин, като същевременно отрече да е замесен.

Полицейски служител от Чунцин с фамилно име Му, който отговаря за случая, не отговори на многобройните искания за коментар.

Говорителят на Binance заяви, че компанията има политика на сътрудничество със законни искания за информация и правни запитвания от страна на властите, отнасящи се до разследвания, съдебни преследвания, действия по конфискация и подозрителни дейности.

Binance си запазва правото да отхвърля искания на правоприлагащите органи, които не са подложени на правен контрол, не служат на правна цел или при които подходът на разследване е погрешен, добави говорителят. 

Поврат към Доминиканската република
През март Bloomberg News съобщи, че друга голяма криптоборса, Huobi Global, предоставя на китайските потребители възможността да кандидатстват за "цифрова идентичност" с малката островна държава Доминика. След като се качат на борда, профилът им в приложението ги показва като доминикански граждани, според запознати с въпроса, които помолиха да не бъдат назовавани, защото темата е деликатна.

Huobi заяви, че не оперира в Китай и че на китайските адреси на интернет протоколи е "строго забранен" достъпът до платформата, а новите клиенти са "отвсякъде, освен от Китай".

"Huobi излезе от китайския пазар и забрани на китайските потребители да се регистрират или да влизат в него", заяви компанията.

Китайската народна банка, която обяви забраната за търговия с цифрови активи през септември 2021 г., когато заяви, че всички транзакции, свързани с криптовалути, са незаконни, не отговори веднага на молбата за коментар относно признаците, че китайските граждани продължават да търгуват с виртуални активи.

От забраната насам китайските регулатори не са обявявали санкции на нито една офшорна борса за регистриране на потребители от континенталната част на страната.

Beijing’s Crypto
Крипто в Китай. Активността в областта на криптовалутите в Китай спадна след забраната от 2021 г., но не е ликвидирана

Малкълм от Chainalysis заяви, че забраната е била или неефективна, или слабо прилагана. Средната месечна стойност на криптовалутите, постъпващи в Китай, е намаляла приблизително наполовина през 2022 г. в сравнение с година по-рано, но все пак е останала значителна - 17 млрд. долара, изчислява фирмата.

Ако по някакъв начин криптосекторът бъде легализиран в Китай в бъдеще, "това вероятно ще доведе до рязко нарастване на търсенето на криптовалути", каза Малкълм.