В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липсата на регулации в САЩ ще накара криптоиндустрията да се премести в Европа

Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", "В развитие", 20.04.2023 г.

17:00 | 20 април 2023
Обновен: 17:09 | 20 април 2023
Автор: Даниел Николов

Няма особени причини за колебанията в цената и спада на биткойн под 30 000 долара, като най-вероятно става дума за "нормална здравословна корекция" на фона на ръст от 90% от началото на 2023 г. Ефектите от покачването на лихвите и репутационния удар по банковата система в САЩ подкрепят доверието в криптоактивите, като връзката между крипто и банковите фалити там е преекспонирана. Регулаторната рамка в САЩ остава много неясна, а наскоро имаше сериозни глоби срещу Nexo и Kraken, а Coinbase обяви, че обмисля да напусне САЩ. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация “Битхоуп", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Регулаторната рамка в САЩ на практика не съществува и това най-вероятно ще подтикне сектора към други юрисдикции като ЕС, в който очакваме регламентът за крипто активите да влезе в сила в края на 2023 г.... САЩ са негативно настроени в момента, но други започват да са доста по-отворени към тези технологии. Европа се позиционира доста добре с регулациите в тази посока, които ще продължат да се развиват. Институциите в Европа считат, че този вид технология ще продължи да съществува и може би е по-добре да е ясно какво компаниите трябва да вършат, за да участват в тази индустрия и да имат достъп до традиционната банкова система, за да може комерсиализацията на тази технология да се случва по един прозрачен начин."

Най-вероятно дъното на крипто е зад нас, каза Драмалиев, като биткойн спадна до $16000, а етер до $1200. И двата актива показват постепенен ръст, който не се дължи на дребните инвеститори, а на връщането на минимален засега брой институционални инвеститори, които искат да влязат на пазара на сравнителни ниски цени. Голяма част от биткойн също физически не се търгува, добави Драмалиев. Шанхайският ъпгрейд на Ethereum мрежата от миналата седмица не доведе до очакваната разпродажба, като беше достигната цена от почти 2100 долара заради покачващия се оптимизъм.

Не може да се прогнозира кога крипто ще достигне предишните си исторически пикове, но "в по-дългосрочен план двата актива започват да се установяват - биктойн като хедж срещу банковата несигурност, а етер като най-голямата екосистема за умни договори с най-висока стойност и ликвидност. Ethereum премина през два даста сериозни технологични ъпгрейда без абсолютно никакви проблеми и това повишава доверието. Виждам повишаване на доверието и в двете системи."

Повече за Шанхайския ъпгрейд на Ethereum може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.