Крадецът на биткойни, задигнал от мафията $3,4 млрд., получи година затвор и вечна слава

Арестуваният създател на обрания сайт попитал крадеца как го е направил... и му изпратил още криптовалута

14:00 | 16 април 2023
Обновен: 16:32 | 17 април 2023
Автор: Дейвид Вореакос
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мъж от Джорджия, който е откраднал повече от 50 000 биткойна от сайта за трафик на наркотици Silk Road, преди стойността на кеша му да достигне 3,35 млрд. долара, е осъден да изтърпи една година и един ден в затвора. 

32-годишният Джеймс Жун беше осъден в петък във федералния съд на Ню Йорк, където миналата година се призна за виновен за измама с парични средства. По време на кражбата през 2012 г. биткойнът е бил на стойност 620 000 долара. Когато през ноември 2021 г. властите конфискуват устройствата, в които се съхранява откраднатият биткойн, стойността му се е покачила рязко, което го превръща във втория по големина финансов запор в историята на САЩ.  

Преди да бъде заловен, Жун е похарчил 16 млн. долара от приходите за инвестиции в недвижими имоти, луксозни хотели, нощни клубове и Lamborghini, твърдят прокурорите. Стойността на конфискуваните биткойни в момента е около 1,56 млрд. долара. 

Окръжният съдия на САЩ Пол Гардеф се позова на "изключително сложния характер на престъплението" и активното укриване на откраднатия биткойн от страна на Жун в продължение на девет години, докато агентите не нахлули в дома му. Според консултативните насоки Жун е заплашен от 27 до 33 месеца затвор, но Гардеф заяви, че предоставя снизходителност поради "наистина уникалните обстоятелства" по случая. Все пак съдията заяви, че иска да възпре и други престъпници. 

"Макар че в този случай жертвата се оказа престъпно предприятие, утре жертвата може да бъде легитимен бизнес", каза Гардеф

Прокурорите казаха на съдията, че Жун трябва да получи затвор, тъй като е прикривал кражбата си в продължение на почти десетилетие, като е пренасял биткойните чрез т.нар. миксери, които затрудняват проследяването на транзакциите чрез смесване на токени. Но те също така заявиха, че той трябва да получи по-малко от две години затвор, като се позоваха на младостта му, аутизма му и помощта му за възстановяването на откраднатите криптовалути. 

Утеха в компютъра
Адвокатите на Жун помолиха съдията да му спести присъдата, като заявиха, че той произхожда от дисфункционално семейство и не е получил никаква любов от разведените си родители, които са китайски имигранти. Бил е "жестоко тормозен и преследван от връстниците си, защото е бил различен - бил е изключително срамежлив, с наднормено тегло и, което е най-съществено, е страдал от недиагностицирано разстройство от аутистичния спектър", казват адвокатите на Жун в съдебните документи. "Тъй като нямал приятели или семейство, към които да се обърне, Джими намерил утеха и приятелство в света на своя компютър."

В съда Жун изрази "срам и разкаяние" и каза на съдията: "Винаги съм знаел, че това, което направих, е грешно". 

Той каза, че е скрил престъпленията си, тъй като стойността на биткойна е нараснала. 

"Мисля, че зарових главата си в пясъка", каза Жун. "Това ме караше да се чувствам важен и да струвам нещо." 

Жун каза, че макар някои приятели от колежа да са застанали до него, най-много го е подкрепило кучето му Чад, което е старо и болно. 

В бележката си за присъдата адвокатите на Жун твърдят, че макар той да не е имал право на откраднатите биткойни, Silk Road също не е имал право на тях. Те заявиха, че пазарът не е жертва "в истинския смисъл на думата" според закона, като отбелязаха, че хвърленият в затвора основател на Silk Road Рос Улбрихт се е свързал с Жун и го е попитал как е взел криптовалутата. Но той така и не я поискал обратно - и изпратил още.

След като се призна за виновен, Жун се съгласи да се лиши от 42,7 млн. долара, както и от допълнителни биткойни и имущество. 

Грабежът започнал, след като Жун складирал известно количество биткойн на Пътя на коприната - онлайн черния пазар. Когато по погрешка кликнал два пъти върху бутона за теглене, той получил обратно два пъти повече, отколкото вложил. В продължение на няколко дни той депозирал още токени и бързо ги изтеглял, като всеки път кликвал два пъти. Използването на тази грешка го довело до повече от 50 000 биткойна, всеки от които по това време струвал около 12 долара. 

Федералните агенти иззели 50 491 биткойна от дома на Жун на брега на езерото в Гейнсвил, Джорджия, заедно с 661 900 долара в брой и златни и сребърни кюлчета. Жун съхранявал криптовалутите на устройства в сейф под подовите настилки и на едноплатков компютър, прибран в кутия за пуканки Cheetos в гардероба. По-късно той предал още над 1 000 биткойна. 

Жун е посещавал Университета на Джорджия от 2008 г. до 2014 г., като е придобил бакалавърска степен по компютърни науки и е добивал биткойни. Той също така пиел прекомерно и употребявал кокаин, според доклада от психиатричната експертиза в съдебното му досие. 

Той конвертирал част от биткойните в 700 000 долара в брой, за да има "куфарче, пълно с пари като по филмите", се казва в доклада. "Надявал се, че визуалната привлекателност на парите ще впечатли някоя жена да има сексуални отношения с него", се казва в доклада. "Той заяви, че планът му не е проработил."

През 2019 г. Жун съобщава за кражба с взлом в дома му в Атина, Джорджия, като казва, че някой е откраднал сребърно куфарче с 400 000 долара в брой.