Франция се превръща в рая на криптосвета

Усилията на президента Макрон дават резултат

18:10 | 13 април 2023
Автор: Анна Ирера и Беноа Бертло
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Криптоконференция в Париж в края на март беше в рязък контраст с натрупващите се наблизо купища боклук, които създаваха впечатление за срив в градските услуги.

Докато протести и стачки срещу плана на президента Еманюел Макрон за повишаване на възрастта за пенсиониране разтърсиха френската столица, ръководители от света на дигиталните активи се събраха в конгресно пространство в Лувъра.

Настроението беше в противоречие с неволите, които сполетяха индустрията през последната година, пише Bloomberg.

Привържениците обичат да описват крипто като наистина глобален феномен, свързан с блокови вериги, необременени от остарели наследени системи, които варират в зависимост от нацията. И все пак светът му стана значително по-малък през последните две години, като Китай забрани повечето дигитални активи, Сингапур и Дубай затегнаха правилата, а американските власти взеха мерки след тежкия колапс на FTX през ноември.

На този фон прегръдката на Макрон към сектора подтикна компании от Circle Internet Financial до Crypto и Binance да направят Париж своя европейска база. Въпреки че Франция все още е малък играч в крипто и също работи за затягане на регулациите, нейният дял в сделките с рисков капитал скочи през първото тримесечие в ранен знак, че усилията на Макрон да привлече бизнеса с цифрови активи започват да дават плодове.

„Те искат да бъдат стартъп нация и мисля, че това е законно“, заяви Джо Лубин, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк компания за блокчейн технологии ConsenSys, в интервю на криптосъбитието в Париж, което според организаторите е привлякло около 8500 участници, повече отколкото предходната година. „Те наистина харесват хората в нашата екосистема“, добави той.

„Правителството е в сложна ситуация“, смята Франсоа-Жозеф Шичан, директор на консултантската компания Flint Global и бивш френски дипломат. „Франция ще бъде подложена на натиск от страна на Европейския съюз и може би на САЩ да засили регулациите си“, посочва той.

Все пак отговорът на Франция беше много по-мек от този на САЩ. При откриването на периода за коментари относно предложенията за регулиране на криптоактиви през февруари, банковият регулатор заяви, че този ход трябва да се разглежда като „положителен сигнал“ за децентрализираните финанци.

Френският дял

Френският дял в рисковия капитал към крипто нараства въпреки глобалния спад през миналата година. Графика: Bloomberg 

Ръководителите, събрани в Париж, изглеждаха нетърпеливи нещата да останат така. „Много разумни“ е начинът, по който Лубин описва длъжностните лица и регулаторите.

Том Дъф Гордън, вицепрезидент по международна политика в борсата Coinbase, похвали политиците и регулаторите за поемането на „проактивна роля“ в разработването на криптоекосистема.

Базираната в Сан Франциско Coinbase е подложена на натиск от властите у дома, като обяви на 22 март, че е уведомена от Комисията по ценните книжа и борсите, че регулаторът планира да предприеме принудителни действия срещу нея.

Компанията преценява къде да базира основния си офис в ЕС, тъй като блокът подготвя своя първи набор от крипто правила в Директивата за пазарите на крипто активи (MiCA), посочи Гордън. Той описа Франция като „привлекателна“ опция, като същевременно каза, че процесът продължава.

Binance добави повече от 150 постоянни позиции във Франция за по-малко от година и все още се разширява там, посочи в имейл Дейвид Принсей, президент на местното звено.

„Възможност, която не трябва да се пропуска“

Решението на Макрон да запази курса, въпреки че поредица от скандали разтърсиха крипто, може отчасти да се корени в по-широки стратегически съображения. Подобно на голяма част от Европа, Франция наблюдава как американски компании като Facebook, Twitter доминират в това, което често се нарича втората версия на интернет, определена от появата на социалните медии.

Сега, според защитниците на крипто, светът навлиза в ерата на web3 – често описвана като по-децентрализирана итерация на интернет, изградена около блокчейн технологията.

Малко преди да бъде преизбран през 2022 г., Макрон описа web3 като „възможност, която не трябва да се пропуска“, добавяйки, че „Франция и Европа трябва да бъдат лидери на бъдещите поколения в мрежата“. Още преди това той прокара политики в полза на сектора, като намаляване на данъците върху печалбите от крипто и нов режим на „олекотена“ регистрация.