В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Трусовете в криптосектора са преход към регулациите

Йордан Мицикулев, трейдър, В развитие, 03.04.2023

16:45 | 3 април 2023
Автор: Николета Рилска

Делото срещу Binance е голям удар върху целия криптопазар. Пазарът обаче е свикнал на такъв тип сътресения и не реагира – по-скоро криптоинвеститорите са спокойни, въпреки че идва сериозна буря в тази насока. Дори малка част от обвиненията да се окажат правилни, това може да нанесе сериозен удар на целия пазар. Това заяви Йордан Мицикулев, трейдър, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Гостът коментира темата в контекста на делото на американските регулатори, заведено срещу компанията миналата седмица, по обвинения за пране на пари и нарушаване на правила, предназначени да предотвратят незаконната финансова дейност.

„Общо взето това, което се случва в момента с криптопазара е по-скоро един преход към регулациите“, посочи Мицикулев.

Той отбеляза, че регулаторите и в САЩ, и в Европа работят сериозно по темата.

„Очакванията са всички криптобизнеси да са регистрирани и листнати като първично публично предлагане (в Европа). Това е положително, защото ако имаме един работещ криптобизнес, той много лесно ще бъде листнат“, обясни гостът.

„Крипторегулациите са позитивни за пазара, въпросът е, че негативните новини идват преди регулациите“.

Мицикулев коментира движенията в цената на биткойн, която през уикенда достигна 30 хиляди долара.  

„Ликвидността на криптопазара намалява. Такива движения не са изненадващи и се предполага, че ще ги има и занапред, но те не са категорични“.

Според Мицикулев не би могло да се каже, че криптовалутите са големите победители от трусовете в банковия сектор.

„Крипто показа хубав ръст, но той съвпадна с няколко тенденции... Повечето малки инвеститори са настроени пазарът да пада и е логично спекулаторите да бутат цената нагоре“.

„Резервите на Tether”, даде пример гостът, „не се различават от SVB, предполага се, че те имат абсолютно същите проблеми, въпросът е, че ние не знаем с коя банка работят“.

„Не може да се твърди, че биткойн е по-добра инвестиция от конвенционалните банки, защото той е само една част от пазара… Много други играчи използват този традиционен банков сектор. Имайки предвид, че едната система е зле, няма как другата система да е добре. По-скоро е добре да се гледа малко по-подозрително на нещата, защото капиталовите пазари доста често подвеждат хората в неправилната посока“.

Мицикулев смята, че в идните месеци големите инвеститори ще се придържат по-скоро към облигации и кешов резерв. „Не се очаква в по-рисковия тип пазари да навлиза капитал при положение, че има повишаване на лихвените проценти“, добави той.

По отношение на криптопазара гостът прогнозира нови дъна и при добри регулации – положително развитие за сектора.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.