Военната мобилизация на Русия застрашава ключовата петролна и газова индустрия

Петролният и газов сектор на Русия е обект на непрекъснато затягаща се мрежа от международни санкции, предназначени да ограничат потока от петродолари. А Кремъл я обрича на глад за работници

19:02 | 6 май 2024
Обновен: 20:13 | 6 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската петролна и газова промишленост беше от решаващо значение за финансирането на инвазията в Украйна, давайки на Кремъл средствата да продължи да се бори, дори когато конфликтът продължава вече трета година. Но индустрията е изправена пред недостиг на работна ръка, тъй като пълната мобилизация на руската икономика за война изостря дългогодишната демографска криза.

В нация, в която лозунгът на "Газпром" - „Мечтите се сбъдват“ - отдавна обобщава кариерните стремежи на много граждани, енергийните компании сега трябва да се състезават по заплати за работници срещу руската армия и производителите на оръжия, според анализатори и специалисти по подбор на персонал с индустрията. Само бонусът за регистрация за войник, воюващ в Украйна, може да е еквивалентен на почти годишна заплата за средностатистически работник в нефтени и газови полета.

Този проблем не е съвсем нов - Русия се сблъсква с намаляващо население в трудоспособна възраст от почти две десетилетия. Сривът на раждаемостта през 90-те години на миналия век беше първопричината и пандемията от Covid добави ново предизвикателство, но нахлуването в Украйна направи положението много по-лошо.

Липсата на персонал сега удря бизнеса във всички части на икономиката, според последните доклади на централната банка на Русия. Докато петролната и газовата индустрия изглежда върви гладко, може да има дългосрочно въздействие.

„Недостигът на персонал е засегнал дори богатите индустрии“, каза Алексей Захаров, президент на онлайн фирмата за подбор на персонал Superjob.ru. „Петролният и газовият сектор може да си позволи да привлича служители с по-високи заплати, но държавата се конкурира, като предлага военни договори.“

Руският нефтен и газов сектор изпитва липса от около 40 000 служители тази година, според оценки на базираната в Москва Kasatkin Consulting, бивш изследователски център на Deloitte в региона. Индустрията е увеличила броя на онлайн обявите за работа през първото тримесечие с 24% в сравнение с година по-рано, търсейки не само квалифициран персонал, но и нискоквалифицирани работници, показват данни от голямата руска платформа за набиране на персонал hh.ru.

„В тази индустрия има свободни позиции за електротехници, шофьори, механици, заварчици, машинисти, общи работници, мениджъри по продажбите, инженери-конструктори, продавачи“, каза Анна Осипова, ръководител на регионалните външни комуникации в hh.ru.

Министерството на енергетиката на Русия не отговори на искането на Bloomberg за коментар.

Петролната и газовата промишленост отдавна е един от най-добре плащащите работодатели в Русия, предлагайки заплата, надвишаваща средната за страната с поне две трети от 2017 г. насам, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от Федералната статистическа служба. През януари и февруари месечната номинална заплата в индустрията - включително работниците в производството на нефт и газ, услугите, рафинирането, доставките по тръбопроводи и съхранението - беше средно около 125 200 рубли (1340 долара).

Тази сума вече не се конкурира с това, което руската армия предлага на войници на договор. В допълнение към плоския национален бонус за влизане от 195 000 рубли, всеки руски регион предлага свое собствено еднократно плащане на новоназначен, което достига до 1 милион рубли.

„Конкуренцията със заплатите във въоръжените сили и военнопромишления комплекс със сигурност е оказала влияние“ върху наличността на работна сила за руската нефтена и газова индустрия, каза Дмитрий Касаткин, партньор в базираната в Москва Kasatkin Consulting.

Ако работникът не иска да се бие в Украйна - където Министерството на отбраната на Обединеното кралство изчислява, че повече от 450 000 руски войници са били убити или ранени, откакто президентът Владимир Путин реши да нахлуе през февруари 2022 г. - има и изгодни договори с военни производители. Търсенето на танкове, бронирани превозни средства и оръжия рязко нарасна и оръжейните фабрики търсят работници на затегнатия пазар на труда.

Миналата година руската държавна отбранителна корпорация "Ростех" повиши заплатите средно със 17,2%. „Все още имаме нужда от хора“, каза главният изпълнителен директор Сергей Чемезов на Владимир Путин през август. „Много от нашите съоръжения работят през уикендите, на официални празници и през нощта.“

Демографска криза

Решението на Путин да мобилизира руската икономика за война влоши дългогодишен демографски проблем.

През 90-те години икономическите сътресения след разпадането на Съветския съюз доведоха до спад на раждаемостта. Между 2007 г. и края на 2021 г. населението в трудоспособна възраст на страната е намаляло с 5,8 милиона души, според статистически данни. Пандемията изостри проблема. От 2020 г. до 2022 г. почти 750 000 души са починали в Русия с Covid-19, посочен като основна причина, според данни на Федералната статистическа служба.

Делът на служителите под 30 години на руския пазар на труда е спаднал до 14,9% през 2022 г., най-ниското ниво от началото на 1990 г., според оценки на одиторската и консултантска фирма FinExpertiza.

Друга последица от военната агресия на Русия срещу Украйна е ограничаването на притока на работна ръка от чужбина. Международните санкции отслабиха рублата, засилиха инфлацията и усложниха международните парични преводи, което направи Русия по-малко привлекателна за мигранти от бивши съветски страни. Миналата година официалният нетен приток на чуждестранни мигранти в страната беше почти 110 000 души, само една четвърт от нивото през 2021 г., последната година на статистика преди началото на войната.

Това ниво на имиграция е само капка в морето в сравнение с търсенето на работна ръка в Русия. В края на март нацията се нуждаеше от 1,86 милиона допълнителни работници, според данни на Федералната статистическа служба, базирани на заявки на компании до бюрата по труда.

Привилегии на служителите

„Северните региони гладуват за повече работна сила, просто няма достатъчно хора“, каза Денис, 41-годишен, който напусна руската енергийна индустрия миналия август, за да преследва друга кариера в Москва.

Тъй като заплатите сами по себе си не са достатъчни за привличане на нова работна сила, руските нефтени и газови компании, които често извършват основните си дейности в отдалечени райони със суров климат, предлагат допълнителни предимства.

Полеви работник, който прави месечни смени някъде в Сибир или Арктика, може да очаква „топла храна три пъти на ден“ и редовни медицински прегледи, покрити от работодателя, според обявите за работа в hh.ru. Според скорошни обяви на сайта някои работодатели предлагат стимули в съветски стил като „новогодишни подаръци за деца“ и пътувания до корпоративни курорти.

За да разширят кръга от потенциални служители, някои компании са въвели политика на „доведете приятеля си и ще ви платят“, предлагайки около 50 до 100 долара за нов служител. Това не е много по западните стандарти, но в Русия е достатъчно да се купи минималното количество храна, необходимо за един човек за един месец.

Всички тези предимства все още не са достатъчни, за да привлекат най-желаните млади квалифицирани работници в енергийната индустрия. Това принуждава компаниите да се обръщат към по-възрастни работници.

„Петролната индустрия насърчаваше хората да се пенсионират навреме – Близо ли сте до възрастта за пенсиониране? Ето голям бонус за вас и ще ви изпратим с чест, за да освободим място за по-младото поколение“, каза Захаров от Superjob.ru. Сега компаниите постепенно премахват тези програми и насърчават персонала „да работи възможно най-дълго“, каза той.

Ключова индустрия

След нахлуването в Украйна петролният и газов сектор на Русия е обект на непрекъснато затягаща се мрежа от международни санкции, предназначени да ограничат потока от петродолари. И все пак индустрията продължава да работи гладко, давайки на Москва необходимите средства, за да продължи да изпраща войници на фронтовата линия и да закупува оръжия за нападение на украински градове и инфраструктура.

Миналогодишните темпове на сондиране за добив на петрол поставиха постсъветски рекорд, докато руският износ на суров петрол остава стабилен, въпреки че страната намалява добива си в партньорство с Организацията на страните износителки на петрол. Производството на природен газ в страната се възстановява след рязък спад през 2022 г. и 2023 г., когато потоците от тръбопроводи към Европа бяха предимно спрени. Правителството очаква износът на гориво по тръбопроводи да се възстанови с почти една пета тази година поради по-големите потоци към Китай.

Недостигът на работна ръка повдига въпроси дали петролната и газовата индустрия на Русия може да поддържа това представяне в по-дългосрочен план.

„Ограниченият достъп до западни високотехнологични петролни услуги създава риск за поддържане и увеличаване на рентабилното производство и рафиниране на нефт и газ“, каза София Мангилева, анализатор в базираната в Москва консултантска компания Yakov & Partners. „Липсата на квалифициран персонал утежнява това предизвикателство, тъй като сега задачата е не само да управляваме оборудването, но и да развиваме собствени технологии.“