Има бъдеще за крипто - като безцелно хоби на ексцентрици по подобие на есперанто

Сега, след като неговият толкова очакван потенциал във финансовата вселена е развенчан, блокчейн може да намери място като източник на ексцентрични занимания, подобно на измисления език

19:02 | 15 декември 2022
Обновен: 19:11 | 15 декември 2022
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възходът и спадът на криптовалутите през последното десетилетие бяха придружени от изключителни нива на загуби.

Трилиони долари условна пазарна стойност бяха създадени, търгувани и след това изпарени. Около 170 милиона метрични тона въглероден диоксид се изхвърлят в атмосферата всяка година от за добив на дигитални валути, което се равнява на въглеродния отпечатък на Нидерландия. Според Coindesk стотици хиляди компютърни видео карти за копаене стоят в неотворени кутии и чакат цените да се повишат достатъчно, за да стане свързването им с мрежата печелившо. В предишни мечи пазари се съобщаваше, че камиони с употребявани платформи за добив са били продавани за скрап.

Освен всичко това обаче, има необикновено прахосване на човешка креативност. Институциите, създадени от крипто ентусиасти, бяха малко по-малко от огледална финансова система, пълна с протоколи за заемане на пари, създаване на деривати, писане на договори и уреждане на сделки. Фактът, че тази архитектура е била структурно компрометирана и се е сринала под собствената си тежест, не отнема от масата изобретателност, вложена в нейното създаване.

На парти в края на семестра в училището на децата ми по-рано този месец се озовах в разговор с приятел за колапса на FTX, криптоборсата, управлявана от Сам Банкман-Фрийд. За моя изненада моят приятел — внимателен лекар и баща на три деца — имаше повече от академичен интерес към темата. Миналата година той похарчи 2000 австралийски долара за крипто и се отнасяше към него като към хоби, като избягваше допълнителни инвестиции и правеше и продаваше NFT изкуство като странична дейност.

Едва ли е сам. Повече от половината пълнолетно население на Нигерия и Турция купуват или продават криптовалути всеки месец, според проучване от юли на Morning Consult, компания за бизнес данни. Като цяло, около 900 милиона души - около един на всеки седем възрастни на планетата - правят редовни транзакции в блокчейн, въз основа на данните от проучването.

Невъзможно е да се знае мотивацията на цялата тази дейност. Въпреки цялото внимание, съсредоточено вътху подхранваните от тестостерон и "Адерол" крипто търговци и разорените милиардери, опитващи се да избягат от дългата ръка на правосъдието, по-голямата част от играчите в крипто вероятно го правят по по-обикновени причини.

Цялата тази активност на Нигерия и Турция вероятно е водена от много разбираемо желание на спестителите да избягат от валутния контрол на тези страни и двуцифрената инфлация. Други ще го правят като творческо и интелектуално развлечение, като моя приятел. Други ще купуват криптовалута по същия начин, по който биха купувал лотариен билет или залагали на конно надбягване.

За протокола, никога не съм вярвал на никое от твърденията на крипто проповедниците - че това е жизнеспособна алтернатива на фиатната валута или стабилен запас от богатство, или дори че има някакво място в инвестиционен портфейл. Фактът, че толкова много обикновени хора са инвестирали в крипто, трябва да тревожи правителствата и да ги направи много по-готови не само да регулират зараждащата се индустрия, но и да я разбият, за да гарантират, че спестяванията на хората няма да бъдат пропилени в схема на Понци. Фактът, че изхвърля огромни обеми въглерод в атмосферата, трябва да ги насърчи да принудят "миньорите" към по-малко вредния протокол за доказателство за залог, използван от Ethereum, вместо доказателството за работа на биткойн с интензивни емисии.

Независимо от това, не е нужно да вярвате на претенциите на онлайн евангелистите на блокчейн, за да мислите, че той заслужава своето място в света. Много човешки дейности не обслужват много очевидна фундаментална нужда и дори могат да бъдат леко вредни, от изкуство до хазарт, от мода до пиене на алкохол. Удоволствието, което хората изпитват от такава безцелна дейност, трябва да се признае като самоцел, която си заслужава.

По-добро сравнение може да бъде друга група идеалистични ексцентрици, която празнува своя годишен празник този четвъртък. Говорещите измисления език есперанто, разработен от полския офталмолог Людвик Заменхоф през 1887 г., са преследвали своето собствено хоби в глобален мащаб повече от век. Езикът отдавна е забавление на брилянтни, донкихотовски визионери, които са оказали истинско влияние в неесперантския свят — от писателите Лео Толстой и Дж. Р. Р. Толкин до личности като Хо Ши Мин, папа Йоан Павел II и Джордж Сорос.

Есперантистите имат собствено знаме и радиопредавания и в няколко случая се опитаха да създадат валута, базирана на леко смахната икономика (един ранен вариант беше фиксиран за цената на хляба в Нидерландия). До ден днешен те пишат поезия и романи на есперанто, провеждат годишни конференции и си ходят на гости. Те дори направиха второкласен филм на ужасите през 60-те години с участието на Уилям Шатнър, изцяло написан на лошо есперанто. Накратко, те създадоха забележително плодородна и устойчива световна общност от странни ентусиасти.

Това предполага по-обнадеждаващо бъдеще за крипто, отколкото предполага настоящият пожар. Въведете задължителни лимити за депозити, подобни на тези, препоръчвани за онлайн хазарт и изместете добива от доказателство за работа, и ще бъде възможно да се балансира истинският интерес на милиони с необходимостта да се предотврати увреждане на хората и планетата.

На фона на руините на крипто срива през 2022 г. трябва да се чувстваме доста комфортно при тази перспектива. Почти всяко безобидно забавление, с което хората се занимават, някога е било ново и на него се е гледало с недоволство от онези, които не са го харесвали. Някой ден скоро крипто и NFT ще се присъединят към редиците на такива дейности. След гневното си юношество те вече няма да се стремят да променят света. Вероятно обаче ще намерят нещо по-добро: осъзнаването, че често щастието и неочакваното удоволствие могат да бъдат собствена награда.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.