В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Доминото от криптофалити е към края, а пик на лихвите ще върне инвеститорите

Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. "В развитие", 13.12.2022 г.

16:00 | 13 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Арестът на Сам Банкман-Фрийд на Бахамските острови по искане на САЩ показва, че има притеснения за злоупотреба със средства в съоснованата от него криптоборса FTX. Няма яснота дали действията на Банкман-Фрийд са били злонамерени или от некомпетентност, но крахът на FTX вече доведе до отлив от останалите криптоборси и предизвика удар по репутацията на централизирани институции като Binance, Kraken и Coinbase, които изглеждат стабилни въпреки шоковете. Това каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Не мисля, че отливът ще бъде твърде дългосрочен - когато се върне апетитът за риск и глобалните пазари ударят своето дъно, което е вероятно да стане идните месеци, доверието и желанието на инвеститорите да инвестират в криптовалути ще се възвърне. Ключови борси са фалирали и преди, имало е всякаква турбулентност и тези цикли се повтарят - сега преживяваме четвъртия подобен цикъл на дълбок спад."

Макар сривът в цените да изглежда привлекателен в момента, инвеститорите трябва да са внимателни, предупреди Белев, като купуват от сигурни криптовалути и ги съхраняват сами, а не в криптоборси.

Доминото от евентуални бъдещи фалити на други борси е "много голямо", каза Белев и напомни първопричината за сегашните трусове - крахът на Terra Luna през пролетта на 2022 г.

"В момента сме в края на това домино - "слабите ръце" на криптопазара са излезли, а тези които продават са принудени да го правят."

Един евентуален ефект от срива е криптопазарът да излезе по-силен, като потребителите станат по-информирани да познават опасностите. Останалите криптоборси в момента използват методология за доказване на резервите, така че да покажат, че имат достатъчен баланс да покрият криптовалутите на клиентите.

"Потребителите трябва да се научат как сами да съхраняват криптовалуите си и да не ги мързи да го правят. Повечето хора дори и да знаят си казват "по-лесно ми е да ги държа на борса" - в дългосрочен план това е лоша хигиена, защото не знаем в коя борса може да има фалит."

По-старите борси вече са преживели поне по един цикъл на ръст и срив на крипто, докато FTX е съществувала само в период на постоянен ръст, което им дава усещане за по-голяма стабилност, каза Белев.

Рекордното изтегляне на активи от криптоборсите не е излизане от крипто, като в повечето случаи тези активи преминават в частни портфейли, каза Белев. "Това е изключително здравословно, защото подлага под стрес всички платформи и борси, които ако успеят да издържат на този стрес, означава, че са относително стабилни."

Около 67% от биткойните не са премествани през последната година, като процентът се увеличава през последните месеци - това са дългосрочни инвеститори, които не биха продавали на сегашния подценен пазар, смята Белев.

Биткойн изгуби около 60% от стойността си през годината и се търгува в тесен диапазон около 17000 долара от краха на FTX. Краткосрочните инвеститори вече са излезли и това поддържа нивото, смята Белев.

"Цената не иска и да се качи, защото хоризонтът за глобалната икономика, пазари и потенциална рецесия в Европа и САЩ депресират средния инвеститор."

До първата половина на 2023 г. може да има ново дъно на криптовалутите, когато излязат по-лоши печалби на големите корпорации и се материализират опасенията от рецесия. Този натиск надолу няма да е твърде силен, а достигането на връх на лихвите ще доведе до нов ръст на рисковите активи и на криптовалутите.

Какво може да се очаква от най-пострадалите технологични компании през 2023 г. може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.