Банка откри успеха в моста между крипто и фиатните пари. След това FTX се срина

Silvergate се насочва към дигиталните валути в опит да се отличи от по-големите банки, но малко след това настъпва криптозимата

19:25 | 13 декември 2022
Автор: Макс Рейес
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Silvergate Capital беше изправена пред същия проблем, с който трябва да се справят много малки банки в САЩ – как да се отличи, когато големите ѝ конкуренти правят всичко, което прави и тя, само че по-добре.

Решението, което намери, беше да се съсредоточи върху сектор, в който другите банки не искаха да навлизат: криптовалутите, пише Bloomberg. В течение на десетилетие базираната в Ла Джола, Калифорния, компания се трансформира от банка, обслужваща малкия бизнес, в публично търгувана фирма, известна с предоставянето на банкови услуги на големи клиенти от криптосвета като Coinbase и Gemini Trust — както и FTX и Alameda Research на Сам Банкман-Фрийд.

Решението изглеждаше правилно, като цените акциите на Silvergate се повишиха до исторически връх от 222,13 долара през ноември 2021 г. – периодът, в който цените на криптоактивите също поставяха рекорди. След това настъпи болезнена криптозима с поевтиняване на дигиталните пари. В края на една трудна за индустрията година криптоборсата FTX и нейните дъщерни дружества изпаднаха в несъстоятелност. Сега те са изправени пред разследвания от регулаторите, включително от Комисията по ценните книжа и борсите, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на правосъдието заради липсващи средства и търговия на платформата.

Сривът повдигна въпроси за това как регулаторите, инвеститорите и трейдърите на дребно, които загубиха всичко, се хванаха на предполагаемата измама. Също така бяха повдигнати въпроси за Silvergate, която държеше депозити за отдели на FTX и Alameda Research – хедж фондът в основата на колапса на криптоборсата. Сега текат проверки, а акциите на банката поевтиняват до под 23 долара. Цените на книжата се понижиха с цели 6,2% само в рамките на една търговска сесия в петък.

Въпреки че Silvergate заяви този месец, че има „устойчив баланс и достатъчно ликвидност“, а анализаторите определят финансовите ѝ показатели като стабилни, банката днес се бори с въпрос, толкова труден, колкото този, който я доведе до криптовалутите – дали експериментът си струваше.

Късите продажби

Късите продажби на Silvergate нарастват след фалита на FTX. Графика: Bloomberg

Моделът зад платежна платформа на Silvergate, известна като Silvergate Exchange Network, е сравнително прост. Криптокомпаниите, които иначе биха имали проблеми с намирането на банков партньор, могат да вложат парите си в платформата и да ги изпращат една на друга в замяна на цифрови активи. Мрежата на Silvergate е само за щатски долари и евро, а трансакциите с виртуална валута не се извършват на платформата.

Токените, които съществуват в блокчейна, могат да сменят собственика си почти мигновено и компаниите, които ги разменят за щатски долари, искат начин да завършат тези трансакции във фиатна валута със същата скорост, с която извършват своите дигитални операции.

Мрежата на Silvergate позволява на клиентите да правят точно това - но депозитите, поставени в системата, не плащат лихва, което дава на банката почти безплатен метод за финансиране на нейните дейности. Депозитите от клиенти с цифрова валута нараснаха до над 14 милиарда долара в края на миналата година от 1,2 милиарда долара две години по-рано.

Silvergate представя своята платформа за криптоплащания в началото на 2018 г. – става ясно от документ, свързан с първичното публично предлагане на банката. През ноември същата година компанията продава своя отдел за кредитиране на малък бизнес и клон за търговия на дребно на HomeStreet Bank като част от усилията да „увеличи фокуса си върху своята инициатива за цифрова валута и своите компетенции за специално кредитиране“.

Silvergate не е обвинена в никакви нарушения. Банкман-Фрийд също не е, но федералните прокурори в Манхатън са започнали да разследват срива на FTX, дължащ се отчасти на необясним недостиг на средства в размер на осем милиарда долара. Други проучвания на FTX и свързани лица продължават.

„Трудни седмици“

В отговор на искане за коментар представител на Silvergate се позова на съобщение от 5 декември от главния изпълнителен директор Алън Лейн, в което той каза, че това са „много трудни седмици за индустрията на цифровите активи, докато всички ние приемаме очевидната злоупотреба с клиентски активи и други пропуски от страна на FTX и Alameda Research“.

Silvergate „наблюдава активността на трансакциите за всеки акаунт и идентифицира дейност извън очакваното използване. Когато идентифицираме определени видове дейност, от нас се изисква да подадем доклади за подозрителна дейност и го правим рутинно“, пише Лейн.

И добавя: „Silvergate извърши значителна надлежна проверка на FTX и свързаните с нея субекти, включително Alameda Research... съответствие с нашите политики за управление на риска“ и законови изисквания.

В писмо до Лейн депутати, включително сенатор Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс, повдигнаха въпроси относно контрола на банката. Сенаторите предполагат, че мерките на компанията е трябвало да уловят евентуални подозрителни трансакции между Alameda Research и FTX и да бъдат докладвани. 

„Очевиден провал“

„Участието на вашата банка в прехвърлянето на клиентски средства на FTX към Alameda разкрива нещо, което изглежда като очевиден провал на отговорността на компанията да наблюдава и да докладва подозрителна финансова дейност, извършвана от нейни клиенти“, пишат Уорън и колегите му в писмото от 5 дек. „На обществеността се дължи пълно отчитане на финансовите дейности, които може да са довели до загуба на милиарди клиентски активи, и всяка роля, която Silvergate може да е изиграла в тези загуби“, добавят те.

Законодателите цитират информация, съобщена от Bloomberg News, която показва, че клиентите на FTX са били насочвани да прехвърлят средства към банкова сметка в Silvergate, принадлежаща на Alameda.

„Получихме писмото на сенатор Уорън и го преглеждаме“, заявиха от Silvergate в изявление.

Предупредителните сигнали

Според Джоузеф Силвия, адвокат, който съветва банките и не работи със Silvergait, тези трансакции не биха били приети непременно като предупредителни сигнали. Банкман-Фрийд приписва загубата на клиентски средства на разхлабени счетоводни практики, а новият изпълнителен директор на борсата цитира слаб контрол в цялата организация.

На фона на сътресенията в криптоиндустрията, Silvergate стана мишена на къси продавачи, които залагат срещу акциите на компанията. Към четвъртък около 29% от акциите на банката, налични за търговия, са продадени на късо, спрямо 11% преди месец. Цените на акциите на Silvergate се сринаха с 85% тази година.

Нарастващата болка

Silvergate навлезе в света на крипто през годините след глобалната финансова криза. Изпълнителният директор Лейн заяви, че е купил първия си биткойн през 2013 г. и това любопитство тласва него и банката все по-дълбоко и по-дълбоко в света на цифровите активи.

„Признавайки, че нито щатският долар, нито биткойнът вероятно ще изчезнат скоро, свързването на тези два свята е моята професия и страст оттогава“, посочва Лейн в писмо до клиенти от 21 ноември.

Изграждането на депозитна база от индустрия, известна с нестабилност и несигурни регулаторни режими в САЩ и другаде, не е безболезнен процес. Бивши служители на Silvergate казаха, че е предизвикателство да се разшири банката достатъчно бързо, за да се справи с бързия растеж на депозитите от клиенти на цифрови активи.

Работната сила на банката нарасна до 279 служители на пълен работен ден в края на миналата година от екип от 208 души две години по-рано. Сред ръководителите на фирмата са главният технологичен директор Крис Лейн - син на главния изпълнителен директор - и Джейсън Брениер, мениджър кореспондентско банкиране, зет на изпълнителния директор. Друг зет, Тайлър Пиърсън, преди това е заемал поста на главен директор по риска.

Представител на Silvergate отказа да коментира предизвикателствата при разширяването или семейните връзки сред ръководството на банката. Главният изпълнителен директор на Silvergate "не контролира или не оценява пряко работата" на членовете на семейството си, посочва банката в регулаторна документация.