За биткойн предстоят още загуби след срива на FTX

Криптопазарите се сринаха в периода около фалита на платформата за търговия FTX

10:05 | 2 декември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Сезонният модел на криптовалутите сочи още загуби за биткойн през декември след сеизмичния срив на борсата FTX.

Най-големият токен потъна с 16% през ноември и през последното десетилетие винаги е имал слаб декември след спадове през предходния месец, според данни, събрани от Bloomberg.

Моделът беше очевиден през 2018, 2019 и 2021 г., оставяйки среден спад през декември от почти 11%. Ако историята се повтори, криптовалутите може да изостанат от акциите, като се имат предвид засилените очаквания възстановяването на акциите през това тримесечие да продължи и в навечерието на Коледа, тъй като Федералният резерв се насочва към по-малки увеличения на лихвените проценти.

"Класът на цифровите активи работи в период на заразяване, където оценката на кредитния риск и платежоспособността на контрагентите остава наложителна", каза Джон Торо, ръководител на търговията в борсата за цифрови активи Independent Reserve. "Изглежда най-вероятно, че през този период на повишен кредитен риск биткойнът ще се представя по-слабо от другите рискови активи с висока бета-стойност."

Криптопазарите се сринаха в периода около фалита на платформата за търговия FTX на Сам Банкман-Фрийд и дъщерната инвестиционна къща Alameda Research на 11 ноември. С напредването на месеца те се стабилизираха, подкрепени отчасти от признаците, че Фед ще премине към по-малко агресивно затягане на паричната политика.

"Бихме били по-склонни към по-стабилен, положителен декември, тъй като някои от излишните страхове и екстремни екстраполации на заразата се оттеглят", каза Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management. "В допълнение към това макросредата остава по-положителна - засега."

Световете на традиционните и дигиталните финанси остават запленени от катастрофата на FTX, която в един момент се гордееше с оценка от 32 млрд. долара, но чийто основател Банкман-Фрийд сега твърди, че има само 100 000 долара в банката.

Председателят на Комисията по застраховане на депозитите Шийла Бейр заяви, че американските регулатори "трябва да се справят" с най-проблемните аспекти на криптовалутите след срива на FTX и свързаните с нея дружества.

Главният изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц понижи прогнозата си за изкачване на биткойн до 500 000 долара за пет години, позовавайки се на затягането на паричната политика, като същевременно добави, че токенът в крайна сметка ще стигне дотам.