С "непрестанното си туитване" Банкман-Фрийд вреди още повече на FTX

Всеки адвокат би трябвало да му каже да си държи устата затворена

18:40 | 30 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Стратегията да бъде винаги онлайн и да се обръща към медиите помогна на Сам Банкман-Фрийд да създаде FTX, но не му помага сега, тъй като е изправен пред множество правни проблеми, свързани с многомилиардния фалит на компанията му, твърдят експерти.

Повечето основатели и ръководители на компании в подобна ситуация биха запазили мълчание, но не и Банкман-Фрийд, който продължава да е силно ангажиран - редовно публикува в Twitter, дава безпристрастни коментари пред репортери и дори се съгласява да се появи виртуално на конференцията Dealbook на New York Times в сряда.

Това е любопитен подход, който според правни експерти може да причини на него и на адвокатите му множество главоболия при евентуални предстоящи съдебни спорове. Адвокатите, които се занимават с наказателни дела, предпочитат техните клиенти да не се изказват публично.

"Всеки адвокат би трябвало да му каже да си държи устата затворена", казва Марк Броутън, калифорнийски адвокат по наказателни дела, който е писал много за ефективното управление на медиите. "Има логика в това да се опитате да определите хода на случващото се, но това е нещо, което трябва да бъде оставено на адвоката, защото всичко, което кажете, може да бъде използвано, за да ви обвинят."

След като FTX подаде молба за защита от фалит по-рано този месец, федералните прокурори и регулаторните органи в САЩ разследват твърденията, че Банкман-Фрийд е злоупотребил с депозитите на клиентите и че са изчезнали милиарди долари. Той е изправен и пред граждански дела от милионите клиенти, чиито сметки са замразени.

"Прокурорите и адвокатите по граждански дела са много щастливи от туитовете му”, казва Уейн Полок, адвокат и основател на Copo Strategies, който съветва адвокати как да използват връзките с обществеността, за да помогнат на клиентите си. "Това е информация, за чието разкриване обикновено са необходими години и милиони в съдебни дела, а той просто им я дава безплатно." 

Новият главен изпълнителен директор на FTX, Джон Рей, който беше назначен от федерален съдия по несъстоятелността в Делауеър да поеме компанията, разкритикува "непрестанното и разрушително туитване" на Банкман-Фрийд, като заяви, че то възпрепятства усилията за отстраняване на бъркотията, която той остави след себе си.

Оттогава Банкман-Фрийд, който продължава да се намира на Бахамите, където е базирана FTX, заяви публично, че съжалява за съгласието си да подаде молба за обявяване в несъстоятелност, като твърди, че е можел да спаси компанията, като привлече външно финансиране, за да запълни дупките в баланса ѝ. Адвокатите на компанията по това време му казали, че се заблуждава и че банкрутът е единствената възможност, съобщи New York Times.

Близо седмица след подаването на молбата  в интервю, дадено за Vox, Банкман-Фрийд разкри, че дългогодишните му усилия, които е полагал с американски служители, за да помогне за създаването на регулаторна рамка за крипто пространството, са били направени единствено по PR причини. Той също така заяви, че неговата високопрофилна филантропска кампания, изградена около движението за ефективен алтруизъм, далеч не е била искрена.

Всичко това повдига въпроса доколко Банкман-Фрийд се е вслушвал в правните съвети. За кратко той е бил представляван от най-голямата нюйоркска адвокатска кантора "Пол, Вайс, Рифкинд, Уортън и Гарисън", но е бил отстранен като клиент поради неуточнени конфликти на интереси. Съобщава се, че сега Банкман-Фрийд е представляван от Грегъри Джоузеф, основател на бутикова адвокатска кантора, а също така е съветван от Дейвид Милс, колега на родителите на Банкман-Фрийд от юридическия факултет в Станфорд.

Говорител на предприемача отказва да коментира, а Джоузеф и Милс не отговарят на съобщенията с молба за коментар.

Полок заяви, че вероятно е било трудно за Банкман-Фрийд да замълчи, като се има предвид, че той е изградил компанията си до голяма степен чрез агресивно ухажване на репортери и обществена ангажираност онлайн.

"Това е пример за технологичен стартъп предприемач, който е свикнал да прави всичко публично", каза Полок. "Голяма част от възхода му беше постигната чрез социалните медии и подкасти. Той беше публичното лице на FTX и наистина на голяма част от криптосвета. Това трябва да е втора природа за него и е трудно да се изключи."