Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Неопитни и не много интелигентни хора са ръководели FTX

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 23.11.2022

12:59 | 23 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

По време на първото изслушване пред американския съд в Делауеър не бяха спестени критики към фалиралата криптоборса FTX. Джеймс Бромли от адвокатската кантора Sullivan & Cromwell заяви пред съда, че „значителна част" от активите на FTX липсват и може да са били откраднати, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Адвокат Бромли описа ръководството на криптоборсата като „малка група от неопитни и не много интелигентни хора". Освен това родителите на основателя Сам Банкман-Фрийд и ръководители на компанията са закупили най-малко 19 имота на стойност близо 121 млн. долара на Бахамите през последните две години. FTX е била ръководена като „лична собственост" на бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд и той тайно е използвал 10 млрд. долара средства на клиенти, за да подкрепи търговския си бизнес, а поне 1 млрд. долара от тези депозити са изчезнали.

В рамките на най-високопрофилния криптофалит до момента FTX подаде молба за защита в САЩ, след като търговците изтеглиха 6 млрд. долара от платформата за три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка. Сривът остави около 1 милион кредитори, изправени пред загуби в размер на милиарди долари.

Изпадането в немилост на FTX разтърси криптосвета, довеждайки биткойна до най-ниското му ниво от около две години и предизвиквайки опасения за разпространение на заразата сред други фирми, които вече се разклащат от срива на криптопазара тази година.

Големият американски криптозаемодател Genesis заяви в понеделник, че се опитва да предотврати фалит, дни след като сривът на FTX я принуди да спре обратното изплащане на средства от клиенти.

След срива на FTX някои криптоиграчи се насочват към децентрализирани борси, известни като DEX, където инвеститорите търгуват peer-to-peer на блокчейн.

Общите дневни обеми на търговия на DEX са скочили до най-високото си ниво от май насам на 10 ноември, когато FTX се срина, показват данни на пазарния анализатор DeFi Llama, но оттогава са намалили ръстовете си. 

HP Inc. ще закрие до 6000 работни места през следващите три години на фона на намаляващото търсене на персонални компютри, което сви печалбата на компанията.

Печалбата, без да се включват някои елементи, ще бъде от 3,20 до 3,60 долара на акция през фискалната година, приключваща през октомври 2023 г., каза HP във вторник в изявление. Анализаторите прогнозираха средно по 3,61 долара на акция, според данни, събрани от Bloomberg. Свободният паричен поток ще бъде около 3,25 млрд. долара, което също не отговаря на предположенията на пазара.

Прогнозата предполага 10% спад в продажбите на компютри през фискалната година, заяви главният изпълнителен директор Енрике Лорес в интервю. „Очакваме трудна пазарна среда", каза той. 

През последните седмици много технологични компании обявиха планове за намаляване на броя на служителите си. Meta Platforms и Amazon.com започнаха да съкращават по около 10 000 работни места, а Twitter Inc. съкрати повече от половината си персонал от 7500 служители. Производителят на твърди дискове Seagate Technology Holdings Plc. заяви, че ще съкрати около 3000 работни места, а Cisco Systems Inc. представи през миналата седмица план за съкращаване на неуточнен брой работни места и закриване на офиси.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.