FTX забива още пирони в ковчега на криптоактивите

Изобилието от наивни играчи, които плащат такси на собствениците милиардери, не е безкрайно и ентусиазмът пресъхва, пише Лионел Лоран за Bloomberg

18:40 | 18 ноември 2022
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разочарованието, което следва пристъпите на крипто еуфория, е известно като крипто зима. И сегашната се усеща като най-студената досега.

Всеки ден носи нови разкрития за хаоса във фалиралата борса FTX и как той се разпростира във всички кътчета на екосистемата на криптовалутата, което я прави да изглежда като смесица от Enron и финансовия крах от 2008 г.

За щастие FTX беше по-малко системна от двете и не се задават спасителни мерки от данъкоплатците. Но по-големият ефект едва сега започва. Крипто борсите са се проваляли и преди, но този път е различно.

Лудостта на това, което се случва във FTX, ежедневно изтощава доверието - новият шеф Джон Рей рисува картина на финансова черна дупка, изпълна с одобрени чрез емотикони плащания, неодитирани заеми и малък надзор отвъд основателя и вече бивш милиардер Сам Банкман-Фрийд. Неговите странни и уличаващи туитове за липсващи клиентски средства няма да помогнат на каузата му, докато прокурорите и регулаторите разследват. Само „част“ от дигиталните активи на FTX са открити, намалявайки надеждите на клиентите да възстановят парите си.

Докато контрагентите в епичната мрежа от взаимоотношения на FTX се борят да преценят експозицията си, а клиентите в индустрията бързат да спясят средствата си, крипто реториката за технологичен срив и финансова свобода звучи по-кухо от всякога. Продуктът за крипто кредитиране Gemini Earn на близнаците милиардери Уинкълвос някога предлагаше на вложителите 8% възвръщаемост и „инвестиция в бъдещето им“ — сега обратното изкупуване е спряно, след като неговият партньор разкри средства, които са били блокирани в FTX.

Обещанията за нови линии за финансиране за сектора от подобни на Binance едва ли ще успокоят нервите, когато има толкова много взаимосвързаност. Платформата за кредитиране BlockFi — на която само това лято беше хвърлена предполагаема спасителна линия от FTX — се очаква да обяви фалит до дни. Дори ако биткойн се движи на $16 000-$17 000, което е спад със 75% от пика, но все още далеч от нулата, парите се изтеглят от системата и може никога да не се върнат. Анализаторите от изследователската фирма Kaiko отбелязват, че пазарната ликвидност е спаднала повече, отколкото по време на всеки предишен спад от пик до дъно.

Що се отнася до интереса отвън пределите на крипто, разликата между това, което финансовите поддръжници на FTX си мислеха, че правят, и реалността сега е толкова голяма, че вероятно е почти фатална за бъдещето на сектора като инвестиционна мега-тенденция. Каквато и проверка да е била правена, тя не успя да разбере, че това не е стандартен технологичен залог, а базирана на Бахамските острови офшорна фирма, която прави всичко от опериране със собствен токен до предлагане на търговия с ливъридж. Мрачна ирония е, че единственото споменаване на „софтуер“ от Рей в неговата документация за несъстоятелността на FTX е на програма, предназначена да прикрие злоупотребата с клиентски средства.

Опитите да се отдели крипто търговията от основната технология на децентрализираните бази данни също се провалят: Докато сингапурският суверенен фонд Temasek каза, че все още вижда „безброй“ възможности за блокчейни (като същевременно обяви своя дял от $275 милиона във FTX за загуба), Australian Securities Exchange Ltd. ефективно се отказа от сферата, спирайки неуспешен многогодишен опит за преминаване към система за сетълмент, базирана на блокчейн. В процеса ще отпише около 165 милиона долара разходи.

Всеки крипто наблюдател, който е виждал бумове и спадове в миналото, ще знае по-добре и няма да обяви сектора за „мъртъв“. Но това е един много голям пирон, забит в ковчега. Мечтите за обогатяване на милениалите и поколението Z с дигитално злато отстъпват място на либертарианското лицемерие: приблизително три четвърти от купувачите на биткойни на дребно са загубили пари, като 40% от потребителите на приложения за криптоборси са мъже под 35 години, според доклад на Bank for International Settlements.

Изобилието от наивни играчи, които плащат такси на собствениците милиардери, не е безкрайно и ентусиазмът пресъхва. „Наративът отслабва“, казва Антонио Фатас, професор по икономика в INSEAD. Истинските вярващи HODLers и DeFi борсите все още остават, но дори те трябва да видят границите на безкрайния хоризонт.

Въпросът сега е дали регулаторите ще се възползват от момента, макар и със закъснение, за да премахнат или забранят най-лошите крипто дейности и да изградят по-високи предпазни огради, за да спрат заразяването на по-широката икономика.

Отговорът може да се крие в изявлението на лидерите на Г-20 от тази седмица, което специално приветства действията на глобалните стандартисти за засилване на надзора върху крипто извън обичайните проверки за познаване на клиента и за борба с прането на пари. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но оставянето на саморегулацията да поеме водеща роля не е начин да се подготвите за края на зимата.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ цифровите валути, Европейския съюз и Франция. Преди това е бил репортер за "Ройтерс" и Forbes.