Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сривът на FTX поставя в затруднено положение все повече фирми от бранша

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.11.2022

12:30 | 17 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Сривът на криптоборсата FTX има правни последици за основателя на компанията Сам Банкман-Фрийд, срещу когото е подаден колективен иск в Маями. В иска се посочва, че предлаганите от FTX лихвоносни сметки за криптовалута не е трябвало да се продават в САЩ поради липса на лиценз, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Фалитът на FTX привлича и политици на сцената. Камарата на представителите на САЩ планира да проведе изслушване по този въпрос. Освен Банкман-Фрийд ще бъдат изслушани и представители на конкуренти като Binance.

Администрацията на Байдън също възнамерява да реагира на последната криза. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за по-строг надзор на пазара. Нейното министерство и други регулаторни органи вече бяха установили рискове на криптопазарите миналата година, включително липса на прозрачност и конфликти на интереси, се казва в изявление на министъра. В това отношение трябва да се засили защитата на потребителите, каза тя.

Сривът на FTX поставя в затруднено положение и все повече други фирми от бранша. В сряда брокерът и кредитор на криптовалути Genesis обяви, че ще спре да отпуска нови заеми и временно ще спре изплащането им, за да осигури ликвидност.

Компанията майка Digital Currency Group, в която влиза и Grayscale, мениджър на активи, специализиран в криптоакции, обоснова това със сътресенията в цените и общата загуба на доверие, причинени от фалита на FTX.

От друга страна, според материал на Wall Street Journal, криптозаемодателят Blockfi е на ръба на фалита, тъй като е имал „значителна" експозиция към FTX. Blockfi отрича слуховете, че голяма част от активите му са собственост на FTX, но признава други задължения, които FTX му дължи. През миналата седмица Blockfi спря тегленията от клиенти. В сряда вечерта Bloomberg цитира вътрешни източници, според които BlockFi планира да подаде молба за обявяване в несъстоятелност още през следващите няколко дни.

Cisco Systems Inc., най-големият производител на устройства, които управляват компютърните мрежи и интернет, даде оптимистична прогноза за тримесечните си приходи, като същевременно представи план за съкращаване на работни места и намаляване на офисните площи, за да се адаптира към променящите се бизнес условия.

Планът за преструктуриране ще засегне около 5% от служителите на компанията, на които ще бъде дадена възможност да се преместят на други позиции в Cisco, заяви в интервю главният финансов директор Скот Херен.

Така Cisco се присъединява към големите технологични компании, сред които Meta Platform Inc., Amazon.com Inc. и Salesforce Inc., които обявиха съкращения и замразяване на наемането на служители през последните седмици на фона на несигурния икономически климат.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.