Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Експертите по несъстоятелност не намират обявените активи от $8 млрд на FTX

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 18.11.2022

13:38 | 18 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Специалистите по несъстоятелност, които работят по въпроса за фалита на FTX Group на Сам Банкман-Фрийд, твърдят, че изпитват затруднения да открият съобщените активи на компанията в брой и криптовалути. Експертите се оплакват и от липсата на механизми за вътрешен контрол и непълна документация в сринатия криптооператор, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Документ, подаден от новия главен изпълнителен директор на FTX  - адвокатът по въпросите за несъстоятелност Джон Джей Рей, разкрива унищожителни подробности за изпадналия в криза търговец на криптовалути. Заявлението, подадено в съда по несъстоятелност на САЩ в Делауеър, разкрива култура на небрежност и разхищение. Рей, който е ръководил енергийната компания Enron по време на нейния фалит, заяви, че това е един от най-окаяните примери за корпоративен контрол, с които се е сблъсквал. Според Рей разходите са били одобрявани с цветни емотикони  , а жилищата на служителите са били купувани с пари на компанията.

Досега само около 740 млн. долара в криптовалути са били подкрепени в т.нар. студени портфейли или хранилища за криптовалути. Не е ясно също така колко парични средства е имала FTX Group, когато е подала молба за обявяване в несъстоятелност. Досега експертите са открили около 560 млн. долара, които могат да бъдат приписани на различни компании от FTX.

За кредиторите това е лоша новина. През последните дни бившият шеф на FTX Банкман-Фрийд заяви в дълги изявления в Twitter, че ръководената от него борса разполага с достатъчно активи: над осем милиарда долара. Досега обаче специалистите по несъстоятелност са успели да съберат само част от тази сума.

Екипът от съветници на Рей се надява да събере още средства. Според адвоката в деня на подаване на молбата за обявяване в несъстоятелност са извършени „неразрешени прехвърляния" на стойност 372 млн. долара. В момента те се разследват, както и други „потенциално много големи трансфери (...) в дните, седмиците и месеците" преди обявяването на фалита.

Рей обясни, че не съществува точен списък на банковите сметки и упълномощените лица, които подписват банкови извлечения. Според него не се обръща достатъчно внимание и на кредитоспособността на банковите партньори. 

FTX е използвала софтуер, за да прикрие „злоупотребата със средства на клиенти". Изтеглянията са били разрешавани във вътрешния чат на компанията от ръководители, които „отговарят с персонализирани емотикони".

„През целия си професионален живот не съм се сблъсквал с такъв провал на системите за вътрешен контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, както тук", пише Рей.

Освен това третата по големина криптоборса в света, регистрирана на Бахамските острови, е страдала от „лош регулаторен надзор в чужбина". Управлението е било „съсредоточено в ръцете на много малка група неопитни, неумели и потенциално уязвими лица". Общата ситуация е „безпрецедентна", казва Рей.

Срещу бившия „криптовундеркинд" Банкман-Фрийд е подаден колективен иск. Разследванията на прокуратурата все още са в начален етап.

Очаква се стотици служители на Twitter да напуснат изпадналата в затруднение компания за социални медии след ултиматума от новия собственик Илон Мъск, според който служителите трябва да работят „дълги часове с висока интензивност" или да напуснат. 

Въпреки че не е ясно колко служители са избрали да не си тръгват, данните подчертават нежеланието на някои служители да останат в компания, в която Мъск побърза да уволни половината от хората си, включително висшия мениджмънт, и безмилостно променя културата, за да наблегне на дългите часове и интензивния темп на работа.

Докато оставките се трупаха на бюрото му, Мъск се пошегува в Twitter.

„Как се прави малко състояние в социалните медии?", написа той в Twitter. „Започнете с голямо“. 

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.