Двама естонци са обвинени в измама с криптовалути на стойност 575 млн. долара

Прокурорите твърдят, че обвиняемите са се възползвали от "очарованието на криптовалутите", за да управляват "огромна Понци схема”

15:13 | 22 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Двама естонски граждани са арестувани в Талин, Естония, по обвинение, свързано с крипто измама за 575 млн. долара. Сергей Потапенко и Иван Туригин са обвинени в измама на стотици хиляди жертви, заявиха от Министерството на правосъдието на САЩ, което в понеделник разсекрети обвинителния акт срещу тях.

Твърди се, че обвиняемите са накарали жертвите да сключат договори за наем на измамно оборудване с услугата за добив на криптовалути HashFlare, която мъжете са предлагали. Те също така са обвинени в привличане на инвестиции в банка за виртуални валути, наречена Polybius Bank, която според прокурорите нито е била банка, нито е изплащала обещаните дивиденти, пише Financial Times.

Арестите на двамата мъже на 37 години са най-новата индикация, че правоприлагащите органи все повече се фокусират върху незаконната крипто дейност по целия свят. Арестите в Талин, Естония, се случват и на фона на изпадането в несъстоятелност на FTX, някогашната маркова криптоплатформа, контролирана от Сам Банкман-Фрид, който в разцвета на влиянието си беше смятан за един от флагманите на криптоиндустрията.

"Новите технологии улесниха лошите актьори да се възползват от невинни жертви - както в САЩ, така и в чужбина - във все по-сложни измами", заяви помощник-главният прокурор Кенет Полит.

По-рано този месец САЩ осигуриха присъдата на Джеймс Жонг, който навремето е държал биткойни на стойност над 3 млрд. долара, взети от Silk Road - печално известен пазар в тъмната мрежа, който приемаше криптовалута в замяна на незаконни стоки.

В обвинителния акт срещу Потапенко и Туригин се твърди, че двамата мъже са представяли HashFlare като мащабна операция за добив на криптовалути. Между 2015 г. и 2019 г. са били сключени договори с HashFlare на стойност над 550 млн. долара с клиенти от цял свят. Но тези договори са били измамни, твърдят прокурорите.

Твърди се, че HashFlare не е разполагала с оборудването за добив на виртуални валути, което е твърдяла, че притежава, и когато са се сблъсквали с инвеститори, които са искали да изтеглят средства, Потапенко и Туригин са се противопоставяли на извършването на плащания или са изплащали на инвеститорите криптовалути от свободния пазар, а не крипто токени, които са били добити в HashFlare, сочи обвинителният акт.

В съдебния акт двамата мъже са обвинени в заговор за извършване на телеграфна измама, 16 обвинения за телеграфна измама и едно обвинение за заговор за пране на пари. Твърди се, че конспирацията им за пране на пари е включвала поне 75 недвижими имота, луксозни превозни средства, крипто портфейли и машини за добив, твърдят прокурорите. Ако бъдат признати за виновни, двамата мъже са изправени пред потенциално максимално наказание от 20 години затвор.

Ник Браун, прокурор на САЩ за западния окръг на Вашингтон, където е заведено делото, заяви, че размерът и обхватът на предполагаемата схема са "наистина изключителни", и добави, че обвиняемите "са се възползвали както от привлекателността на криптовалутата, така и от мистерията около добива й, за да извършат огромна Понци схема".

Обвинителният акт беше върнат от голямото жури на 27 октомври и разсекретен в понеделник.