Кои банки бяха оставени да поемат тежестта при криптоимплозията

Банките, които имат експозиция към криптовалути, се сблъскват с последствията от нестандартните си решения

18:40 | 22 ноември 2022
Автор: Марк Рубинщайн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банките отиват там, където са парите. Така че, когато даден пазар се преекспонира и впоследствие се срине, не е изненадващо, че понякога негативите остават в ръцете на банката.

Крипто не е изключение. Докато големите банки стоят настрана от това, което Джейми Даймън нарече "децентрализирана схема на Понци", много малки кредитори видяха печеливша ниша в това да помагат за обслужването на компаниите, работещи в нововъзникващото пространство. Сред тях са Silvergate Capital Corp, Provident Bancorp Inc, Metropolitan Commercial Bank, Signature Bank и Customers Bancorp Inc. и др. Неотдавнашният срив на FTX поставя техния бизнес в центъра на вниманието.

Връзката на Silvergate с криптовалутите датира от ранните дни на дигиталната валута - когато пазарът до голяма степен беше ограничен до биткойн. Главният изпълнителен директор Алън Лейн беше ранен привърженик и искаше да създаде продукти, които да задоволяват нуждите на пазара. "Това, което видях, - казва той, - беше възможност да ръководя банкирането на тези компании, които по същество бяха изключени от риска на другите банки".

Идентифицирайки разминаването между 24/7 цикъла на търговия с криптовалути и часовника на традиционното банкиране от 9 до 5, пет дни в седмицата, Лейн създава платежна мрежа, която да предложи интерфейс между света на доларите и света на криптовалутите. Неговата мрежа Silvergate Exchange Network (SEN) позволява на потребителите да прехвърлят долари помежду си, така че да могат да уреждат фиатната страна на крипто трансакциите си по всяко време на денонощието. Мрежата се използва от много от основните играчи в крипто и по-рано тази година надхвърли 1 трилион долара в кумулативни обеми на плащанията. Един от клиентите беше FTX, чийто вече опозорен основател, Сам Банкман-Фрийд, беше неин фен.

"Животът като криптокомпания може да бъде разделен на преди Silvergate и след Silvergate", каза той. "Трудно е да се преувеличи колко много тя революционизира банкирането за блокчейн компаниите".

Silvergate печели от депозитите, които клиентите на цифрови активи оставят в мрежата ѝ. В края на септември тези депозити бяха 90% от общата депозитна база на банката, възлизаща на 11,9 млрд. долара. Банката ги реинвестира в ценни книжа, за да получи марж: Нейният портфейл от ценни книжа на стойност 11,4 млрд. долара генерира спред от 2,2% за трите месеца до септември. 

Проблемът сега не е само в това, че FTX изчезна, но и в това, че други клиенти също си отиват. Silvergate разкри, че FTX представлява по-малко от 10% от депозитите на клиентите на дигитални активи; след това разкри, че средните депозити от тримесечието досега са намалели до 9,8 млрд. долара. В петък платформата за търговия с криптовалути FalconX изпрати имейл до клиентите си, в който се посочва: "няма да използваме SEN и преводите на Silvergate, считано от днес и до второ нареждане".

За да посрещне тегленията, Silvergate ще трябва да посегне на портфейла си от ценни книжа, за да набере парични средства. Но повишаването на лихвените проценти влоши стойността на този портфейл - в края на септември банката вече имаше нереализирани загуби в размер на 1 млрд. долара. Освен това част от портфейла (3,1 млрд. долара) е в пакет "държан до падеж", който счетоводните стандарти забраняват да се използва. Пазарната стойност на Silvergate, която от около 200 млн. долара в началото на 2020 г. се изстреля до над 4 млрд. долара в пика си през 2021 г., отново спадна под 1 млрд. долара. 

Provident има различен вид експозиция към криптовалутите. Основана през 1828 г., тя е една от най-старите банки в САЩ, като през по-голямата част от историята си работи като взаимоспомагателна холдингова компания, собственост на вложителите си. През 2019 г. банката става акционерно холдингово дружество, като получи много високо капитализирана, тъй като в процеса на преобразуване бяха издадени нови акции. Търсейки начини да инвестира излишния си капитал, банката се спря на криптовалутите. Първоначално тя стартира услуги за депозити и управление на парични средства за клиенти, използващи дигитални валути, а в края на 2020 г. пусна и кредитиране. "Старото банкиране е скучно", отбелязва компанията в своите материали за инвеститорите.

Provident предостави заеми, подкрепящи кредитирането, обезпечено с дигитални активи, търговията с маржин и операциите по добив на криптовалути. До средата на 2022 г. тя е изградила своя кредитен портфейл, свързан с крипто, до 139 млн. долара, което се равнява на 58% от собствения ѝ капитал. Но сривът на пазарите на цифрови активи направи възстановяването на някои от тези заеми сложно. Банката забави представянето на отчетите си за третото тримесечие, за да преразгледа тези заеми, като посочи, че загубите може да възлязат на 27,5 млн. долара, произтичащи от обезценки на 104 млн. долара заеми, свързани с криптодобива.

Още няколко малки банки имат експозиция към криптовалути. Базираната в Ню Йорк Metropolitan Commercial Bank се грижи за депозити на стойност 1,5 млрд. долара от предприятия, занимаващи се с дигитални валути, в края на 2021 г., което се равнява на около една четвърт от общите ѝ депозити. Един от основните ѝ клиенти беше Voyager Digital, чието подаване на молба за обявяване в несъстоятелност през юли наложи Metropolitan Commercial Bank да върне депозитите на крайните потребители. До края на септември депозитите от дигитални бизнеси бяха намалели наполовина.

Засега някои банки твърдят, че бизнесът им с криптовалути е устойчив. Signature Bank, също базирана в Ню Йорк, е приемник на депозити, свързани с цифрови активи, от 2018 г. насам, а през 2019 г. стартира платежна мрежа като тази на Silvergate. Преди това тя предлагаше заеми, обезпечени с определени видове криптовалути, но вече не е на този пазар. В края на септември Signature Bank имаше в баланса си депозити, свързани с цифрови активи, на стойност 23,5 млрд. долара, което представляваше около една четвърт от общите ѝ депозити. Около 12,3 млрд. долара от общата сума произлизат от борси, от които FTX формира една малка част. Миналата седмица банката информира инвеститорите, че балансите са стабилни.

Customers Bancorp от West Reading, Пенсилвания, също заяви, че засега салдата са стабилни. Тя управлява система за незабавни плащания, базирана на блокчейн, като използва свой собствен некотиран токен - CBIT. Миналата седмица салдата по депозитите възлизаха на 1,85 млрд. долара в сравнение с 1,9 млрд. долара в края на септември.

Процедурите за съответствие на банките със сигурност ще привлекат по-голям контрол. Сам Банкман-Фрийд посочи, че преводите, предназначени за FTX, може да са били насочени към сестринската ѝ компания Alameda Research. Новият главен изпълнителен директор на FTX, натоварен с надзора на нейния фалит, заяви, че никога не е виждал "такъв пълен провал на корпоративния контрол и такова пълно отсъствие на надеждна финансова информация, както тук".

Всичко това повдига нов въпрос пред банките, които са имали бизнес с FTX: Познавахте ли своя клиент?