FTX – в опасна близост до фючърсните пазари

Главният изпълнителен директор на фалиралата борса е имал смели планове във финансовата индустрия

14:00 | 20 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Накъдето и да погледнете във финансовия свят, появява се призракът на три букви: FTX, пише Bloomberg.

Конференция в Чикаго тази седмица трябваше да е поредният празник за златното момче на пазарите Сам Банкман-Фрийд. Неговата FTX разшири платинения си статут на по-ранна конференция на Futures Industry Association в Бока Ратън, Флорида.

Тогава 30-годишният Банкман-Фрийд почерпи с пици представителите на индустрия, която е изпълнена с длъжности като борсови оператори, мениджъри на риска и регулатори на стоковите пазари, което привлече вниманието. Той и групата му от поддръжници – на по двадесет и няколко години, се присъединиха към старата гвардия от финансовия свят, които бяха готови да ги изслушат, защото инвестираха пари наоколо – основната стратегия в книгата на Банкман-Фрийд.

Както стана поразително ясно миналата седмица, FTX управлява бизнеса си по съвсем различен начин от всички останали в стаята.

Въпреки че много от подробностите около забележителния колапс на FTX ще бъдат разкрити едва когато се стигне до фалит, интервюта с посетители на конференцията на Асоциация на фючърсната индустрия (FIA) тази седмица показват, че те вече правят собствени равносметки.

Ако нещата бяха тръгнали малко по-различно, Банкман-Фрийд можеше радикално да промени не само екосистемата на крипто, но, както се страхуваха много дългогодишни професионалисти в индустрията, също и фючърсните пазари, които засягат всички сфери във финансите. Амбициите на FTX бяха грандиозни: компанията искаше сама да изпълнява всеки аспект от нуждите на клиентите от криптодеривати, използвайки алгоритми, а не брокери, за да помогне за изчистването на сделките.

„Има няколко души в индустрията, които трябва да се замислят добре как някой може да се появи от нищото и да стане основен спонсор (на конференциите на FIA), когато други съществуват от двадесет и повече години“, заяви главният изпълнителен директор на Trading Technologies Кийт Тод. „Това е зов за пробуждане. Възрастните трябва да управляват тази индустрия. Нуждаем се от иноватори, но и от възрастни”, добавя той.

Незадоволително

Само преди няколко седмици Сам Банкман-Фрийд оглавяваше втората по големина криптоборса в света – част от неговата компания Alameda Research.

На Бахамските острови той беше заобиколен от млади последователи – като самия него – на ефективния алтруизъм – филантропско и философско движение, което се опитва да има най-голямо влияние чрез внимателното харчене на средства за решаване на проблеми. Поддръжниците му включваха Каролайн Елисън, главен изпълнителен директор на Alameda; Гари Уанг, главен технологичен директор на FTX; Нишад Сингх, инженерен директор на борсата; и Рамник Арора, ръководител на продукта.

Този манталитет за спасяване на света беше основният двигател за Банкман-Фрийд и неговите помощници. Въпреки че забогатяха бързо от крипто, те не бяха доволни само от факта, че са мощни играчи в растящия свят на дигитални активи. Групата разбра, че парите могат да решат почти всичко, пише Bloomberg.

Банкман-Фрийд работи зад кулисите, за да проникне в света на традиционните финанси и да промени аспектите на съвременната пазарна инфраструктура в своя полза. Неговата FTX бързо се превърна в неизменен елемент от една стабилна индустрия, насочвайки се точно към вида господство, който целеше – преди всичко да се обърка.

Американското звено на FTX – сред над 130-е юридически лица, които фалираха, се стремеше да преобърне търговията с фючърси от всякакъв вид. Дериватите – договори, които позволяват на трейдърите да „заключат“ определена цена за даден актив на бъдеща дата, са основен инструмент не само за финансистите, но и за почти всеки бизнес.

В крипто, за разлика от това, фючърсите са силно спекулативен инструмент, позволяващ на трейдърите да заобикалят пряката собственост върху биткойн, етер или доджкойн и просто да залагат дали цените ще се повишат или понижат.

Банкман-Фрайд настояваше да се премахнат посредниците в търговията с криптофючърси – специално натоварени с компенсирането на рисковете.

Консолидиране на властта

След закупуването на борса за деривати в САЩ, наречена LedgerX, през 2021 г., FTX.US поиска от Комисията за търговия със стокови фючърси разрешение да направи нещо необичайно:  да изпълни всички елементи на биткойн и етер фючърсни сделки, като по този начин заобиколи други борси, банки и други финансови посредници.

В основата на предложението беше маржът - любим инструмент на потребителите на борсата. FTX.US заяви, че ще публикува 250 милиона долара от собствените си пари, за да покрие загубите, ако купувачите или продавачите не успеят да поддържат своята част от сделката. Подходът щеше консолидира властта в ръцете на FTX и предполагаемите сложни технологични инструменти за наблюдение, които разполага.

Той беше значително по-различен от системата, използвана на пазарите на диривати, която изисква членовете да влагат средства в общ фонд, предвиден за покриване на загубите в случай на неизпълнение.

Той спечели похвали от група титани във финансовата индустрия. Fidelity Investments, Fortress Investment Group, Susquehanna International Group и Virtu Financial бяха сред стотиците, които написаха писма до Комисията за търговия със стокови фючърси в подкрепа на визията на Банкман-Фрийд.

Традиционните представители на индустрията, включително CME Group и Intercontinental Exchange, както и самата FIA, бяха ужасени от безочливото представяне на FTX и зашеметени от публичното изливане на похвали.

Двата борсови оператора имаха свои собствени мотиви, разбира се: това може да е заплаха за крайния им резултат, тъй като поддържането на всички тези стабилизиращи посредници на място добавя разходи. Но основното беше, както двете компании подчертаха пред регулаторите в остри писма, че това също може да въведе неоправдан риск в целия пазар.

Техните коментари, които с всеки изминал ден изглеждат все по-далновидни, предизвикаха тревога относно връзките между FTX и Alameda. Връзките между борсата и търговската фирма са само един от начините, по които предложената система може да създаде конфликти, твърдяха те тогава.

Американските и бахамските власти едва сега започват да разплитат степента на тези връзки и дали са навредили на клиентите, докато търсят улики, за да обяснят основния източник на колапса за много милиарди долари на FTX. The Wall Street Journal съобщи, че Alameda е вземала потребителски средства, за да извършва плащания по заеми, тъй като криптопазарът се срина по-рано тази година.

Нарастващото недоволство

Спонсорирането на конференциите на FIA беше начин FTX да запознае трейдърите със себе си и дори да получи шанс да повлияе на съдържанието. Платинено спонсорство струва приблизително 25-30 хиляди долара, става ясно от уебсайта на FIA.

Събитията предлагат начин на FTX да се покаже като достъпен и легитимен играч при дериватите.

За разлика от крипто, това е трудна за пробиване индустрия. Историята на произхода на ICE започва през 1997 г. Корените на CME се простират чак до пазарите за зърно от 19-ти век в Чикаго. Участниците в конференцията на FIA са експерти, чиято работа разчита на прогнозиране на най-лошите сценарии, включително как се случват сривове на пазара. Регулаторите знаят имената им и се интересуват от мнението им.

Уолт Лукен, президент на FIA, заяви, че не е чувал за Банкман-Фрийд до миналата година. Когато криптогероят попада на корицата на Forbes и купува LedgerX, Лукен започва да му обръща внимание.

„Не съжаляваме – ние винаги търсим новатори, хора, които идват в нашето пространство, за да донесат нови идеи“, каза Лукен по време на интервю в Чикаго. „Просто е невероятно разочароващо, ако се окаже вярно, че от това произтича измама“, добавя той.

За да спечели по-силна опора, FTX.US засили връзките с други компании. Тя инвестира в IEX Group, фондовата борса, която Майкъл Луис описва подробно във Flash Boys. Двете фирми посетиха заедно председателя на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър през март.

Въпреки че тяхното партньорство се основаваше на структурата на криптопазара, то предлагаше примамливо съчетание с борса, която набра популярност и спечели влияние с регулаторите във Вашингтон - нарастващо бойно поле за Банкман-Фрийд и неговите сътрудници.

Несериозният вид на Банкман-Фрийд и незачитането на нормите раздразниха повече от няколко души, включително дългогодишния изпълнителен директор на CME Тери Дъфи. Двамата се сблъскаха в разгорещена дискусия на събитието в Бока Ратон, която продължи повече от час, съобщи Bloomberg по-рано.

Множеството покупки

Усилията на Банкман-Фрийд да разшири FTX в дълбините на финансовия пазар нарастват след Бока Ратон.

Като част от покупките на FTX, когато криптопазарите се сринаха през пролетта, той придобива млада клирингова фирма, наречена Embed. Клиринговите фирми са още една част от пазарната структура, която съществува, за да поддържа търговските рискове под контрол, но на която малцина обръщат внимание, докато не се появи причина.

Един пример за такава криза: колапсът на ликвидността на Robinhood Markets по време на ралито при GameStop, което доведе до изслушване в Конгреса. През май Банкман-Фрийд придоби 7-процентен дял в Robinhood. Запознати източници твърдят, че той е искал да купи цялата компания някой ден.

Съдбата на тази позиция на Робинхуд сега е в неизвестност. Банкман-Фрийд я придобива чрез юридическо лице –Emergent Fidelity Technologies, което не е посочено в документите за фалита на FTX, въпреки че беше посочено като актив в баланса на компанията. Делът му в Robinhood все още се оценява на над 500 милиона долара и вероятно ще се появи, тъй като над един милион клиенти на FTX се стремят да възстановят част от липсващите си пари.

Трудното облекчение

В изложбена зала в Sheraton Grand Chicago Riverwalk участниците тази седмица все още не могат да повярват, че са били толкова близо до това Банкман-Фрийд отново да се разхожда из коридорите и отново да открадне шоуто.

Вместо това Банкман-Фрийд се насочва към евентуално пътуване до САЩ за разпит - американските и бахамските власти обсъждат подобна идея, като разговорите между представители на правоприлагащите органи в двете страни се засилиха през последните дни, докато изследват ролята му в имплозията на FTX .

На конференцията Гери Коркоран описа чувство на облекчение. Коркоран е главен изпълнителен директор на R.J. O’Brien & Associates, един от посредниците на фючърсния пазар, който FTX.US се опитваше да заобиколи.

„Настоящата система за фючърсната индустрия е безопасна, стабилна и доказана във времето“, заяви Коркоран в интервю.

Други отбелязват, че колапсът на FTX принуждава хората да погледнат отблизо на области от финансовата индустрия, които обикновено остават извън фокуса.

„Когато се случи проблем като този, това наистина привлича вниманието“, отбелязва Алиша Крайтън, партньор в Goldman Sachs.