Прилича ли FTX на Enron

Скарлет Фу, Bloomberg

19:00 | 18 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Голяма част от Twitter сравнява FTX с Lehman Brothers, фалиралата банка на Уолстрийт, която предизвика Голямата рецесия.

"Много хора сравниха това с Lehman. Аз бих я сравнил с Enron", каза бившият министър на финансите Лари Самърс.

Лари Съмърс е бивш президент на Харвардския университет и министър на финансите при Бил Клинтън. Той вижда много прилики.

"Най-умните момчета в стаята. Не само финансова грешка, но със сигурност от докладите, мирише на измама. Наименования на стадиони много рано в историята на компанията. Огромна експлозия на богатство, което никой не разбира откъде идва", казва Самърс.

Основателят на Enron Кенет Лей и главният оперативен директор Джеф Скилинг бяха начело в превръщането на енергийна компания от старата школа в компания за търговия с енергия от 21-ви век.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид е възпитаник на Масачузетския технологичен институт, който преди да навърши 30 години има 1 милиард долара.

Enron играе бързо и свободно с правилата за финансово отчитане, използвайки десетки  фиктивни компании, за да скрие загубите. Все още не знаем пълния размер на това, какво се е случило в FTX, но нейната организационна структура не би могла да бъде по-добре създадена така, че да обърка всички.

FTX сега е обект на граждански и наказателни разследвания от правителството на САЩ.

И само още една прилика?

Сега, когато FTX е обявила фалит, се намесва експерт по преструктуриране. И това е същият човек, който е управлявал ликвидацията на Enron.