Крипто кредиторът BlockFi фалира след падането на FTX

Компанията каза, че разполага с около 257 милиона долара в брой, активи и пасиви на стойност между 1 и 10 милиарда долара всеки

08:28 | 29 ноември 2022
Обновен: 08:58 | 29 ноември 2022
Автор: Кевин Симаучи и Хана Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крипто заемодателят BlockFi Inc. подаде молба за банкрут, превръщайки се в поредната за дигитални активи, която се срина в резултат на бързия крах на борсата FTX и подклаждайки притесненията, че предстоят още корпоративни фалити.

BlockFi каза в изявление в понеделник, че ще използва процеса по банкрут (Chapter 11 в САЩ), за да се „фокусира върху възстановяването на всички задължения, дължими на BlockFi от неговите контрагенти, включително FTX и свързани корпоративни субекти“, добавяйки, че възстановяването вероятно ще бъде забавено от фалита на FTX. Фалитът позволява на компанията да продължи да работи, като същевременно разработва план за изплащане на кредиторите.

Петицията, подадена в Ню Джърси, изброява активите и пасивите на BlockFi на стойност между 1 и 10 милиарда долара всеки. Компанията каза в изявлението, че разполага с около 257 милиона долара в брой и започва „вътрешен план за значително намаляване на разходите, включително разходите за труд“.

Позовавайки се на „липса на яснота“ относно състоянието на фалиралите FTX и Alameda Research, базираната в Джърси Сити, Ню Джърси компания по-рано спря тегленията и каза, че проучва „всички опции“ с външни съветници.

След разследвания на FTX от Комисията по борсите и ценните книжа (SEC) на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) относно потенциална злоупотреба с клиентски средства, за BlockFi стана неясно откъде идва финансирането за кредитна линия от FTX US и обезпечението по заеми към Alameda, което включва акции на Robinhood Markets Inc., съобщи Bloomberg News по-рано този месец. BlockFi също беше в процес на прехвърляне на активите си към FTX за попечителство, но по-голямата част от активите не бяха преместени преди колапса на FTX.

FTX US е посочена в петицията на компанията като един от нейните най-големи необезпечени кредитори със заем от 275 милиона долара.

Най-големият необезпечен кредитор на компанията, Ankura Trust Company, дължи около 729 милиона долара, според петицията. Ankura действа като попечител за лихвоносните крипто сметки на BlockFi, според неговия уебсайт.

„Преструктурирането на BlockFi по Глава 11 подчертава значителни рискове от разпространение на активи, свързани с крипто екосистемата, и, потенциално, недостатъчни процеси за управление на риска“, каза Монсур Хюсеин, старши директор за Финансови институции във Fitch Ratings.

Той каза, че тези процеси на преструктуриране могат да бъдат „известно дълги“ и отбеляза, че кредиторите, чакащи пари от Mt. Gox, едва сега се приближават до изплащането им осем години след провала на борсата за биткойн.

Фалитът на BlockFi има прилики с този на FTX, според Ерик Снайдер, партньор и председател на отдела по несъстоятелност в адвокатската кантора Wilk Auslander. Той каза в интервю, че и в двете молби имената на много от ключовите кредитори не са оповестени, което е необичайно при декларация за несъстоятелност. Снайдер също каза, че ще отнеме известно време, за да се определи общата сума на парите, дължими на кредиторите и в двата случая.

BlockFi е основан през 2017 г. от Зак Принс и Флори Маркес и в ранните си дни имаше подкрепата на влиятелни инвеститори от "Уолстрийт" като Майк Новограц и по-късно Valar Ventures, фонд за рисков капитал, подкрепян от Питър Тийл, както и Winklevoss Capital, наред с други. Valar беше един от най-големите акционери на BlockFi с 19% дял, показват документите за фалит. BlockFi стана изнвестна през 2019 г., когато започна да предоставя лихвоносни сметки с възвръщаемост, изплатена в биткойн и етер, като програмата му привлече милиони долари в депозити.

Компанията се разрасна през годините на пандемията и имаше офиси в Ню Йорк, Ню Джърси, Сингапур, Полша и Аржентина, според нейния уебсайт. Съоснователят Принс в интервю за Bloomberg през март 2021 г. каза, че BlockFi използва приходите от кръг на финансиране от 350 милиона долара, за да се разшири на нови пазари и да финансира нови продукти. Bain Capital Ventures и Tiger Global бяха сред инвеститорите в този кръг.

Първоначално оценен на 3 милиарда долара през март 2021 г., BlockFi се опита да набере пари при намалена оценка от около 1 милиард долара през юни. Фирмата също беше изправена пред проверка от страна на финансовите регулатори относно нейните лихвоносни сметки и се съгласи да плати 100 милиона долара неустойки на SEC и няколко американски щата през февруари. SEC е посочена в документите за банкрут като четвъртият по големина кредитор на BlockFi с 30 милиона долара, дължими на агенцията.

BlockFi работи с FTX US, след като получи удар от 80 милиона долара от лошия дълг на крипто хедж фонда Three Arrows Capital, който се срина след изтриването на стейбълкойна TerraUSD през май.

Компанията имаше значителна експозиция към империята от компании, основана от бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд. Компанията получи кредитна линия от $400 милиона от FTX US в споразумение, което също така ѝ даде възможност да придобие BlockFi чрез спасителен план, организиран от Банкман-Фрийд през лятото. BlockFi също имаше обезпечени заеми към Alameda Research, търговската фирма, съоснована от Банкман-Фрийд.

Компанията е поредната крипто фирма, която търси фалит на фона на продължителен спад на цените на цифровите активи. Кредиторите Celsius Network LLC и Voyager Digital Holdings Inc. също подадоха молба за съдебна защита тази година. Крипто брокерът Genesis се бори да набере поне 1 милиард долара свеж капитал и предупреди потенциалните инвеститори, че може да се наложи да подаде молба за фалит, ако усилията му се провалят, съобщи Bloomberg миналата седмица.

BlockFi продаде около 239 милиона долара собствена криптовалута и предупреди почти 250 служители, че ще загубят работата си в навечерието на обявяването на фалит, показват съдебни документи.

Bitfront затваря

Bitfront, крипто борса, подкрепяна от японския социален медиен гигант Line Corp., заяви, че затваря на фона на предизвикателства в една „бързо развиваща се“ индустрия.

Компанията „със съжаление реши, че трябва да затворим Bitfront, за да продължим да развиваме блокчейн екосистемата LINE и икономиката на токените LINK“, се казва в изявление на нейния уебсайт.

Базираната в САЩ фирма сигнализира, че стъпката не е свързана с колапса на FTX борсата на Сам Банкман-Фрийд, като каза, че затварянето не е свързано с „някои борси, които са обвинени в неправомерно поведение“.

Bitfront имаше шест монети и 13 двойки за търговия и 24-часов обем от близо 94 милиона долара, според CoinGecko. Това е малка част от общите обеми на търговия в крипто сектора от почти $57 милиарда за същия период.

Bitfront каза, че е спрял нови регистрации и плащания с кредитни карти от 28 ноември. Борсата ще спре всички тегления на 31 март 2023 г. и помоли клиентите да изтеглят всичките си активи дотогава.

Line отвори Bitfront през 2020 г. с цел да вкара индустрията на криптовалутите в мейнстрийма.