Могат ли еднорози като FTX да се превърнат в следващия Голям залог?

Дериватите, които позволяват на институциите да залагат срещу некотирани на борсата стартъпи, започват да набират популярност, а това е добра новина, защото късите продажби могат да помогнат да се държи сметка за еднорозите.

11:53 | 21 ноември 2022
Обновен: 14:23 | 21 ноември 2022
Автор: Крис Браянт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По щастливо стечение на обстоятелствата, Майкъл Люис следва основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд през последните няколко месеца. Авторът на филма „Големия залог“ не страда от липса на материали, но едно от нещата, които трудно ще намери, са голяма група скептици, които са заложили успешно на провала на оценяваната до скоро на 32 млрд. долара борса за дигитални активи.

Една от причините е, че запалените инвеститори в криптовалути не са известни със способността си да засичат измами. Дори един от конкурентите на FTX, Чанпън CZ Джао, който ръководи Binance Holdings Ltd., казва, че не е отварял къси позиции в FTT, токена на FTX. Вместо това се оказва с едно голямо нищо, но и стотици хиляди кредитори.

Освен това, тъй като базираната на Бахамските острови FTX е частна компания, не беше възможно да се отварят къси позиции в акциите на компанията, при което те заема капитал, акциите се продават, а след това се купуват обратно, като надеждите са, че цената ще бъде по-ниска.

Но финансовите инженери се опитват да решат този проблем. Дериватите, които позволяват на институциите да залагат срещу некотирани на борсата стартъпи, започват да набират популярност, а това е добра новина, защото късите продажби могат да помогнат да се държи сметка за еднорозите.

Първо при Theranos, а сега и с FTX, стадният манталитет за инвестиране и липсата на контрол и добро управление в света на стартъпите станаха твърде очевидни. 

Надлежната проверка изглежда е второстепенна задача за някои компании за рисков капитал и инвеститори на късен етап, което е проблем, когато стартъпите са изправени пред изкушението "да се преструват, докато успеят" и остават частни за по-дълго време. (Един от спонсорите на FTX, Sequoia Capital, заяви, че извършва задълбочена проверка на всяка инвестиция и че се занимава с поемане на риск). 

Не бива да разчитаме на фондовете за рискови инвестиции. Тяхното желание да не пропуснат следващото голямо нещо ще надделее над страха от подкрепа на неуспешен проект. Тези инвеститори се нуждаят само от няколко впечатляващи сделки, за да получат прилична възвръщаемост; а имплозията на някой стартъп е част от разходите за развиване на бизнес.

.

По-трудно (макар и не невъзможно) е да си представим, че на публичните пазари ще се случат измами от типа на FTX, без повече хора да ги забележат. Връзките на борсата FTX с хедж фонда Alameda Research на Банкман-Фрийд със сигурност биха предизвикали вниманието на продавачите на къси позиции.

Макар че напоследък продавачите на късо се ползват с лоша слава, като цяло смятам, че те предоставят ценни услуги, като поддържат справедливост на пазарите и откриват злоупотребите много преди регулаторните органи. Помните ли Enron и Wirecard?

Преди няколко месеца продавачът на къси позиции на акции Марк Коходес заключи, че FTX е лош играч. Той изтъкна предупредителни сигнали социалните мрежи, но не успя да намери начин да се възползва от информационното си предимство. "Направих това по един безплатен начин... Не съм имал възможност да спечеля от разобличаването на този човек", каза той в подкаста "Hidden Forces".

"Приятелите ми видяха, че туитвам и говоря за това нещо и казаха: какво правиш...? Това не е [публично търгувана] акция, няма как да я играеш или да печелиш пари".

Вярно е, че някои хедж фондове и криптоинвеститори имаха подобни опасения относно FTX и продаваха на късо токена FTT. Но разрешаването на криптостартъпите да емитират свои собствени измислени пари приканва към манипулации и регулаторите трябва да се преборят с тях. 

Пазарите за търговия с акции на частни компании като Forge Global и Nasdaq Private Market не позволяват къси продажби. Трудно е да се убеди основател на стартъп да предостави на служителите и рисковите инвеститори ликвидност преди първично публично предлагане, ако платформата улеснява и залозите, че компанията е надценена. За да продавате на късо, първо трябва да заемете акции, а частните компании забраняват заемането на акции.

Синтетичните деривати предлагат потенциална възможност за заобикаляне на тази забрана. Основана от двама бивши служители на Forge през 2021 г., Caplight Technologies позволява на професионалните инвеститори да правят бичи или мечи залози върху некотирани стартъпи чрез кол и пут опции. Наскоро тя получи финансова подкрепа от Deutsche Boerse AG.

Досега Caplight обслужваше предимно инвеститори, които искат да хеджират експозицията си към стартъпи, но планира да позволи на инвеститорите да залагат, че дадена компания е надценена, без да притежават базовата ценна книга (като използват други ценни книжа или парични средства като обезпечение).

"Въпреки че видяхме известна активност с продажби на късо на FTX, мисля, че тя заслепи повечето пазарни участници ", каза ми съоснователят и главен изпълнителен директор Хавиер Авалос. "Дали щеше да има по-добро откриване на цените, ако имахме по-ефективен пазар за институциите за къси позиции на частни компании? Със сигурност. По-голямата прозрачност и по-доброто определяне на цените са от съществено значение за по-стабилни частни пазари".

Продавачите на къси позиции са само един от аспектите на прозрачността, от която се нуждаем на частните пазари. Аз също съм за това големите еднорози да бъдат задължени да оповестяват финансови данни.

Разширяването на защитата и стимулите за лицата, подаващи сигнали за нередности в частните стартъпи, също заслужава да се проучи. И все пак най-ефективният начин за контролиране на стартъпите е да се даде финансов стимул на инвеститорите да разкриват некачествени бизнес практики и лошо поведение. В такъв случай частните компании могат да се превърнат в следващия "Голям залог".